Rafael Correa, ex-president Ecuador, aangeklaagd voor ontvoering

In het Zuid-Amerikaanse land Ecuador moet ex-president Rafael Correa voor de rechter verschijnen voor een ontvoeringszaak. Correa leeft momenteel in ons land - zijn echtgenote is Belgische - en wordt gezocht door Interpol. 

Gisteren besliste het Ecuadoraanse Hooggerechtshof om ex-president Rafael Correa voor de rechter te dagen. Correa, die gedurende twee ambtstermijnen president van Ecuador was (2007-2017), wordt verdacht achter een mislukte ontvoeringspoging te zitten van een oppositielid in 2012.

"Caso Balda" (de Balda-zaak)

Opposant Fernando Balda was in 2010 naar buurland Colombia gevlucht omdat hij in Ecuador een gevangenisstraf riskeerde voor belediging van de regering van Correa. In 2012 werd Balda in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá door een groep gewapende mannen in een auto gedwongen, maar de Colombiaanse politie kon hem bevrijden.

Volgens de Ecuadoraanse rechter Daniela Camacho is er voldoende bewijs om aan te nemen dat Rafael Correa het vermoedelijke brein was achter de kidnapping. Voor de aanklacht riskeert Correa tot 12 jaar cel, maar hij kan alleen veroordeeld worden als hij voor een rechtbank in Ecuador verschijnt.

Rafael Correa is getrouwd met een Belgische en het gezin woont weer in ons land sinds vorig jaar. De ex-president reageerde vannacht op Twitter: "Dit is een farce. Dit is een politieke vervolging omdat ze ons niet kunnen verslaan bij verkiezingen."

Op 5 juni vaardigde rechter Daniela Camacho een aanhoudingsbevel uit tegen de ex-president en vroeg ze Interpol om hem te localiseren, aan te houden en over te leveren. Twee weken later zei Correa tijdens een bezoek aan een Madrileense universiteit, te overwegen om asiel aan te vragen in België. Of hij dat inmiddels effectief heeft gedaan, is onduidelijk.

Meest gelezen