"Sax for Pax": Saxofoons gemaakt van granaathulzen

De herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog lopen op hun laatste benen. Een saxofoonbouwer uit Brugge lanceert nog het originele herdenkingsproject "Sax for Pax".

De Brugse saxofoonbouwer Karel Goetghebeur laat 200 saxofoons maken uit omgesmolten granaathulzen uit de Eerste Wereldoorlog. Op de instrumenten zullen gravures staan van belangrijke oorlogsmonumenten zoals de IJzertoren en de Paxpoort in Diksmuide en de Menenpoort in Ieper.

Droom

Initiatiefnemer Karel Goetghebeur heeft ook nog een droom: "Ik zou heel graag op 11 november 2019 vier 12-jarigen op deze saxen "The Last Post" laten spelen onder de Menenpoort." Eind dit jaar komt er een actie om granaathulzen in te zamelen. De eerste saxofoons zouden over een klein jaar klaar moeten zijn.

Meest gelezen