Video player inladen...

Ontdek "Wij begrijpen mekaar": Tourist LeMC vertelt ons over zijn nieuwe plaat en laat enkele nummers horen 

Na drie jaar is er nieuwe muziek van de Antwerpse stadstroubadour Tourist LeMC. De opvolger van "En route" heet symbolisch "Wij begrijpen mekaar". Een plaat over dankbaarheid, respect en "zijn" stad Antwerpen. Wij spraken met Tourist LeMC en hoorden de nieuwe muziek voor het eerst live op een showcase in - hoe kan het ook anders - hartje Antwerpen.

We zien Tourist LeMC in de Permekebibliotheek, in hartje Seefhoek. In deze wijk groeide Johannes Faes op, en zette hij zijn eerste stappen als hiphopper. Vanavond stelt hij zijn nieuwe plaat "Wij begrijpen elkaar" voor aan een select publiek van een honderdtal fans. Tickets waren niet te koop, maar vielen enkel te winnen via Studio Brussel en zijn eigen sociale media.

Tourist, dat is de Seefhoek, en de Seefhoek is Tourist: volkswijk en hiphopper zijn met elkaar vergroeid. En met de release van "Wij begrijpen elkaar" nog meer. De plaat wordt niet toevallig hier voorgesteld: Tourist heeft er van de stad een vrij permanent aandenken gekregen. Hij prijkt op een grote graffititekening, vlak naast de bibliotheek. Een enorme eer, zo vindt hij zelf, op die symbolische plek.

Video player inladen...

Over de nieuwe nummers: "Succes van "En route" werkte eerst verlammend"

De titel "Wij begrijpen mekaar" slaat volgens Tourist op iedereen. "Want hoe groot de verschillen soms zijn, er zijn altijd dingen die mensen met elkaar delen. Misschien is dit wel de rode draad doorheen de nummers, maar een werktitel is het nooit geweest. Al past het bij mij, en de spirit van het album."

De nieuwe nummers klinken wereldser en bij momenten wat meer "reggae en puurder hiphop", zo vindt hij zelf. Live zijn ze ook behoorlijk dansbaar. "Dat heb ik te danken aan mijn producer Youssef Chellak, die bij elk van mijn teksten een passende soundtrack maakt", aldus Tourist LeMC, die na het grote succes van zijn vorige plaat "En route" niet meteen in staat was om nieuwe nummers te schrijven.

Video player inladen...

Over "zijn" Antwerpen: "Het zit nu eenmaal in mij"

Op de nieuwe plaat zingt Tourist onder meer over het vaderschap ("Welkom"), zijn vroegere familievakanties in Frankrijk ("Tramontane"), maar ook over zelfkennis ("Spiegel"). Al is de stad Antwerpen als decor en thema nooit ver weg. "De liefde voor mijn stad: die is er. En die blijft groeien en bloeien. Ik ben trots om Antwerpenaar te zijn. Ik ben nu eenmaal een artiest die inspiratie haalt uit zijn omgeving", zo verklaart hij het zelf. Naast "Coureuge viva" gaat "OLV" specifiek over "'t Stad": het is zelfs een ode aan haar bekende kathedraal.

Video player inladen...

Over samenwerken met andere artiesten: "Ik hou ervan, maar het plaatje moet kloppen"

Op "Wij begrijpen mekaar" werkt Tourist voor twee nummers samen met andere artiesten. Op "Spiegel" is niemand minder dan Raymond van het Groenewoud de voorzanger. "Hij is één van de grote namen uit de Nederlandstalige muziek. Dus ik voel me vereerd dat hij met mij wou samenwerken. Raymond is een lieve, warme man, en het klikte tussen ons."

De andere samenwerking komt uit Waalse hoek. Op "Oprechte leugens" zingt popprinses Alice on the Roof mee. In het Antwerpse dialect zelfs."Ik kende haar een beetje, omdat we gelijktijdig tourden op dezelfde plekken met onze respectievelijke vorige platen. Ik ben fan van haar. En we zochten een stem met "edge" voor dat nummer.  Samenwerkingen moeten in mijn ogen altijd relevant zijn én passen bij wie ik ben."

Zo klinkt "Spiegel" live (Raymond van het Groenewoud zong niet mee tijdens de showcase)

Video player inladen...

Hoe klinkt de nieuwe muziek van Tourist LeMC? Ontdek hier het openingsnummer op de plaat: "Barbaren"

Video player inladen...

Meest gelezen