Video player inladen...

Voormalige president van Ecuador Rafael Correa vraagt asiel aan in ons land

De Ecuadoraanse ex-president Rafael Correa zou enkele maanden geleden al asiel hebben aangevraagd in ons land. Hij wordt in Ecuador gezocht omdat hij ooit een ontvoering van een opposant zou bevolen hebben. Correa is getrouwd met een Belgische en woont al een tijd in ons land.

Het nieuws over de asielaanvraag komt van het Franse persbureau AFP en is aan onze redactie bevestigd. De asielaanvraag van Correa zou al enkele maanden oud zijn. Zijn advocaat ontkent echter dat er asiel is gevraagd.

Correa was president van Ecuador van 2007 tot vorig jaar en voerde toen een links bewind in zijn land. Onlangs heeft het Hooggerechtshof bevolen om hem te berechten wegens poging tot ontvoering van een dissident. Die man was naar buurland Colombia gevlucht. Daar heeft de politie een poging tot ontvoering van de dissident verijdeld.

Rafael Correa woont al een tijdje in België. Hij is getrouwd met een Belgische vrouw die hij tijdens zijn studies hier heeft leren kennen. Correa is vooral bekend omdat hij indertijd Julian Assange, de stichter van WikiLeaks, onderdak heeft verschaft in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange werd gezocht wegens aanranding van enkele vrouwen in Zweden.

België levert niet gemakkelijk mensen uit aan het buitenland. Zo heeft de afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont hier een toevlucht gezocht, ondanks een Europees aanhoudingsmandaat van het Spaanse gerecht.

Meest gelezen