Vredesklokken of toch al een vroege sint? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

AUDIO (her)beluister hier het gesprek uit "De ochtend":

Wapenstilstand anno 2018

Van De Panne tot Opgrimbie, dit weekend wordt overal het einde van Wereldoorlog I herdacht. Zwaartepunt van de herdenkingsindustrie ligt in Ieper, waar niet alleen twee speciale Last Posts worden geblazen aan de Menenpoort, om 11 uur en om 20 uur. Er worden ook heel wat oorlogstoeristen verwacht voor de "Poppy parade" en de gratis openluchtconcerten. Het hele programma kunt u hier bekijken, maar weet dat u niet alleen zult zijn.

Morgen kunt u ook de vredesbeiaard van de Abdij van Park in Leuven voor het eerst officieel horen. Aan het begin van de oorlog, in 1914, raakten de klokken onherstelbaar beschadigd tijdens de grote "Brand van Leuven". Met hulp uit Duitsland zijn de klokken nu opnieuw gegoten en beginnen ze opnieuw te luiden op een symbolisch beladen dag. Zondag zijn er beiaardconcerten om 14 uur,  rond 15 uur en nog een om 17 uur. Het museum PARCUM op de abdijsite is de hele dag gratis toegankelijk. De nieuwe tentoonstelling "Religie. Helend. Verdelend" toont de moeilijke verhouding tussen religie en oorlog. Ook tijdens de Grote Oorlog was God nooit ver weg.

Wapenstilstand zorgt meestal voor een moment van bezinning, zoals in Kuurne waar een stille fakkeltocht wordt gehouden, met daarna soep voor iedereen. Maar er zijn ook plaatsen waar gefeest mag worden, zoals in het Kasteel van Schoten. Van 14 tot 16 uur waan je je in de jaren 20, met aangepast kleding, live muziek en professionele dansers die de Jive en de Charleston (opnieuw) aanleren. Gratis.

Nog 2 dagen boeken kopen

De Boekenbeurs in Antwerpen sluit zondagavond de deuren, en dus proberen ze nog één weekend te pieken, met signerende chefs (Pascale Naessens), bekroonde schrijvers die praten over hun werk (Stefan Hertmans, Lieve Joris) en heel veel boeken. Maar de drukte van de beurs zal om 11 uur even helemaal stilvallen, dan herdenkt ook de Boekenbeurs de wapenstilstand van 100 jaar geleden. 

Een vroege sinterklaas

Officieel meert het schip van Sinterklaas aan op zaterdag 17 november, te volgen via Ketnet. Maar ook vandaag is er al een sint op pad, met maar liefst 99 (roet)pieten. In Kortrijk is het vandaag namelijk "Sinterklaasparade", naar eigen zeggen het "grootste Sinterklaasfeest van Vlaanderen".  Volgende week trekt de parade nog door Halle, het weekend van 24 november vindt u de stoet in Sint-Truiden. 

Niet alleen Sinterklaas, ook Sint-Maarten komt langs. In Ieper kunt u Hem vanavond om 18.30 uur voorbij zien draven. Prettig weekend! 

Meest gelezen