Jonas Hamers / ImageGlobe

Vrouwelijke bediende verdient 500 euro per maand minder dan man

Vrouwen verdienen nog altijd beduidend minder dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van sociaal secretariaat Partena Professional bij 100.000 bedienden. Vrouwelijke bedienden verdienen gemiddeld 15 procent minder dan mannen met een gelijkaardig profiel, en het verschil wordt groter in de loop van de carrière. 

Vrouwen verdienen in België anno 2018 nog altijd 15 procent minder dan hun mannelijke collega’s. In harde valuta betekent dat gemiddeld 500 euro bruto per maand minder, oftewel 320 euro netto. Die loonkloof bedraagt aan het begin van de carrière 7 procent en groeit doorheen de jaren tot 20 procent.

De loonkloof is dus het kleinst voor jonge twintigers. Vrouwen die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten, verdienen 7 procent minder dan mannen van eenzelfde leeftijd met een gelijkaardig profiel. De loonkloof stijgt daarna gestaag doorheen de carrière. Vrouwen ouder dan 60 verdienen 20 procent minder dan mannen van die leeftijd.

Een kantelmoment voor de loonkloof is de leeftijd tussen 30 en 40, als mannen én vrouwen aan een gezin beginnen. Wat blijkt? Het zijn nog altijd vooral de vrouwen die zich bezighouden met de opvoeding van de kinderen en dat wreekt zich als ze terugkeren op de arbeidsmarkt. De (loon)kloof die dan geslagen is doordat mannen zijn kunnen doorgroeien, wordt niet meer overbrugd.

Maar niet alleen de kloof, ook de lonen zelf worden hoger naarmate de carrière vordert. En dus verdienen vrouwen jonger dan 30 gemiddeld 180 euro bruto minder dan hun mannelijke collega’s, maar voor 50-plussers loopt dit bedrag op tot meer dan 650 euro.

Kleine nuance - al is het volgens Partena Professional echt wel een kleine – de loonkloof wordt minder groot. In 2010 was de kloof nog twee procentpunten breder dan het gemiddelde verschil van 15 procent nu.

Krijgen vrouwen misschien andere voordelen dan mannen, vroegen de onderzoekers zich af. Alleszins niet als het over bedrijfswagens gaat. De kans dat een man met een bedrijfswagen rondrijdt, is meer dan dubbel zo groot als bij vrouwen van hetzelfde studieniveau.

Meest gelezen