©Leonardo Cendamo/Leemage

Tommy Wieringa na dubbele BookSpot Literatuurprijs: "Ik bouw een kapelletje voor de heilige Rita in mijn tuin"

De BookSpotprijs is de grootste literatuurprijs in ons taalgebied. Hij bestaat al 30 jaar, vroeger onder de namen ECI en AKO-prijs. Net zoals vorig jaar wint één schrijver de prijs van de jury en van de lezers. In 2017 was dat de Vlaming Koen Peeters met "De Mensengenezer". Nu neemt Tommy Wieringa 60.000 euro mee naar huis: 50.000 euro voor de prijs van de jury, en 10.000 euro voor de bekroning door 50 lezers uit Vlaanderen en Nederland. Eerder won Wieringa ook al de fictieprijs van "LangZullenWeLezen" van de VRT.

De andere genomineerde auteurs waren Suzanna Jansen met "Ondanks de zwaartekracht", Peter Middendorp met "Jij bent van mij", "Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken" van Arjen van Veelen, Peter Verhelst, de enige Vlaming, met "Voor het vergeten", en Aukelien Weverlings "In alle steden". Zij ontvangen 5000 euro. 

De goede prostituée Rita, patrones van de hopeloze gevallen en verdrukten

Jos Geysels was juryvoorzitter van de BookSpot Literatuurprijs. "Alle genomineerde boeken spreken over de mens van vandaag," zei Geysels in RTL Late Night. Volgens hem was het een "lang, hevig beraad met vurige pleidooien". Uiteindelijk koos de jury voor "De heilige Rita". 

Een in alle opzichten klassieke roman die weet te verrassen en te bekoren, te inspireren en te ontroeren

Jos Geysels, juryvoorzitter Bookspot-prijs

Tommy Wieringa heeft 4 jaar gewerkt aan "De heilige Rita" en het was een zware bevalling. Misschien omdat de auteur inspiratie putte uit zijn moeilijke jeugd in een vreemd huishouden. 

"De heilige Rita'' beschrijft het hopeloze leven van een 50-jarige man, die destijds alleen door zijn vader werd opgevoed in een erg geïsoleerd dorp aan de Nederlands-Duitse grens. De tijd staat er al decennia stil, kansen voor jongeren zijn er niet, kortom, een uitzichtloze situatie.  Tot vluchtelingen het dorp "overspoelen".

Tommy Wieringa reageert verheugd op de dubbele onderscheiding. "Ik ben verbluft en ook wat aangedaan, als ik denk aan de lange weg die dit boek heeft afgelegd," zei Wieringa in RTL Late Night. 

Ik dank de heilige Rita. Ik ga een klein kapelletje voor haar aanleggen in mijn tuin, nu

Kale dandy en groot journalist en schrijver

Tommy Wieringa (°1967) was journalist en columnist en debuteerde als romanschrijver in 1995 met "Dormantique's manco". Zijn meest succesvolle boeken zijn "Joe Speedboot" uit 2005 en het vluchtelingendrama "Dit zijn de namen" van 6 jaar geleden. Asielzoekers en mensensmokkelaars komen wel vaker voor in zijn werk.  

BookSpot, een onderdeel van Novamedia, is de belangrijkste online boekhandel van Nederland en België. Het is ook een boekenclub. 

"De heilige Rita" won enkele weken geleden ook al de LangZullenWeLezen-prijs voor fictie van de VRT. Bekijk hier onder een reactie van Tommy Wieringa:

Video player inladen...

Meest gelezen