Video player inladen...

WOI-herdenking lokt recordaantal toeristen naar Westhoek

Sinds de start van "100 jaar Groote Oorlog" in 2014 hebben ruim 2,7 miljoen toeristen de Westhoek bezocht. De meeste kwamen om de oorlogsmonumenten en de tentoonstellingen te bezoeken. Zes op de tien bezoekers is van plan om na 2018 nog eens terug te komen. 

Het eerste jaar van de WO-herdenkingsperiode (2014) was het topjaar. Toen bezochten 789.500 toeristen de Westhoek. In 2015 waren dat er 500.500. In 2016 waren er minder herdenkingsplechtigheden en dat vertaalde zich ook in minder bezoekers: 447.600. Vorig jaar stond de herdenking van 100 jaar Slag bij Passendale centraal. Daardoor klom het aantal bezoekers naar 514.700. Dit jaar waren er tot eind oktober al 461.000 bezoekers. Met de plechtigheden rond Wapenstilstand (11 november) zal het totale aantal bezoekers voor dit jaar allicht opnieuw het half miljoen overstijgen.   

Meeste bezoekers uit het buitenland

Ruim de helft van de toeristen die voor de oorlogsherdenking naar de Westhoek kwamen, waren afkomstig uit het buitenland (52 procent). De meeste kwamen uit het Verenigd Koninkrijk (33 procent) en Nederland (9 procent), maar ook uit Australië, Canada, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland waren er bezoekers.  

De meest bezochte oorlogsmomumenten waren de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot, de Menenpoort, het In Flanders Fields Museum, de Duitse begraafplaats in Langemark en het Memorial Museum Passendaele 1917. 

Doelstelling ruimschoots behaald

In totaal hebben sinds 2014 meer dan 2,7 miljoen herdenkingstoeristen de Westhoek bezocht. Daarmee is de doelstelling om 2,5 miljoen bezoekers te lokken nu al ruimschoots behaald. Met de herdenkingsplechtigheid die er nog aankomt (Wapenstilstand) zal het uiteindelijke aantal rond de 3 miljoen liggen. 

VIDEO: Wat met het oorlogstoerisme na 2018? Bekijk hieronder een reportage van "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen