Videospeler inladen...

"Beto" O'Rourke, de rijzende ster van de Democraten, is kandidaat voor het presidentschap in de VS

Zoals verwacht heeft de Democraat Beto O'Rourke uit Texas zijn gooi naar het Witte Huis in 2020 aangekondigd. De vlotte "Beto" met zijn Kennedy-flair had bij de verkiezingen in november vorig jaar bijna de Senaatszetel van de oerconservatief Ted Cruz in Texas ingepikt, maar hij mikt nu hoger.

"Dit is het moment van de waarheid voor ons land. De uitdagingen waar we nu voor staan - voor de economie, onze democratie en het klimaat - zijn groter dan ooit tevoren", zo kondigde Beto O'Rourke samen met zijn vrouw Amy in een video zijn gooi naar het Witte Huis aan. O'Rourke moet het dan wel eerst opnemen tegen 14 andere Democraten, van wie er nogal veel met naam en faam. Hij vertrekt echter meteen naar Iowa, de staat waar traditioneel de eerste voorverkiezingen worden gehouden. 

De Amerikanen kennen de jonge en progressieve O'Rourke als de man die in november vorig jaar bijna de conservatieve Republikeinse veteraan Ted Cruz uit de Senaat had geknikkerd. Die "pyrrus-nederlaag" en de bekendheid die hij daarmee kreeg, wil hij nu verzilveren tijdens zijn gooi naar het Witte Huis.

I can think of nothing more American than to peacefully stand up... for your rights, any time, anywhere, in any place.

Van 2012 tot vorig jaar zat hij in het Huis van Afgevaardigden, maar nationale bekendheid kreeg hij pas in de zomer van 2017, toen een video op sociale media viraal ging. In die video nam hij het op voor de sportlui die tijdens het spelen van het volkslied knielen uit protest tegen de rassendiscriminatie in de VS.  

"Beto" doet denken aan John en "Bobby" Kennedy en lijkt zelfs wat op die laatste.
AP1960

Een zweem van Kennedy?

Robert Francis O'Rourke is 46 en komt uit El Paso, een grensstad in Texas vlak bij Mexico. Hij is van Ierse afkomst en heeft geen druppel Mexicaans bloed, maar toch is hij erg populair bij de talrijke latino's die in het grensgebied wonen, maar ook bij veel blanke Texanen. O'Rourke spreekt overigens vloeiend Spaans en heeft de roepnaam "Beto" aangenomen, zoals veel Roberto's in Mexico.

De jonge Beto speelde een tijdje in een punkrock-band, maar koos voor de lokale politiek in El Paso. Hij neemt erg progressieve standpunten in: zo vindt hij gezondheidszorg geen privilege, maar een basisrecht voor iedereen, wil hij de invloed van de zakenwereld op de politiek indammen en marihuana legaliseren. Hij is echter vooral kritisch voor het harde asiel- en immigratiebeleid van president Trump.

Het is echter vooral zijn stijl die aanslaat: de vlotte en goedlachse "down to earth" Beto straalt charisma uit en doet denken aan de Kennedy's in de jaren 60, vooral dan aan de toen erg populaire Bobby Kennedy, wiens voornamen hij deelt (Robert Francis). Hij lijkt zelfs op "Bobby" en speelt dat erg handig uit.

Die combinatie van Kennedy-achtig charisma en voldoende ervaring is goud waard voor de Democratische partij, die nu weliswaar de meerderheid in het Huis heeft heroverd, maar na de periode van de Clintons en Barack Obama op zoek is naar een nieuwe sterspeler. Veel van de jonge Congresleden zoals Alexandria Ocasio-Cortez hebben ook charisma zat, maar zijn te jong om die rol in te vullen. Beto heeft die juiste combinatie wel en kan het diverse kiespubliek van de Democraten met elkaar verbinden. Hij mag dan niet verkozen zijn, hij heeft in die campagne tegen Cruz wel zijn stermoment gekend, zoals de jonge en onbekende Obama met zijn wervende toespraak op de Democratische conventie in 2004 als een komeet aan het politieke firmament verscheen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Videospeler inladen...

Meest gelezen