“De pater en de filosoof” beste spirituele boek

Toon Horsten schreef een biografie van pater Van Breda, die het archief van de joodse filosoof Husserl in veiligheid bracht. Hij krijgt er de Prijs voor het Spirituele Boek voor. 

De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een auteur van een boek dat op een toegankelijke wijze bijdraagt tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving.

Toon Horsten dook in het leven van de franciscaner monnik Herman Leo Van Breda, die op gevaar van eigen leven het archief van de joodse filosoof Edmund Husserl uit nazi-Duitsland weghaalde. Dat archief besloeg zo'n 40.000 bladzijden of 3 hutkoffers.

Volgens de jury gaat het om een schitterend geschreven en spannende biografie van pater Van Breda. Het boek van Toon Horsten is tegelijk als het ware een schaduwgeschiedenis van de Europese filosofie van de 20e eeuw.

Toon Horsten

Familiefoto

Toon Horsten, recensent en auteur van onder meer ook “Landlopers” over de kolonies in het noorden van de provincie Antwerpen, kwam de zaak Van Breda op het spoor via een familiefoto.  De pater bleek een neef van zijn grootmoeder. Op zijn doodsbrief vond Horsten een hele reeks eretekens vermeld, onder meer een medaille van het Yad Vashem-museum van de holocaust in Israël. Toon Horsten besteedde drie jaar aan de research voor het boek "De pater en de filosoof. De redding van het Husserl-archief".

Luister hier naar een uitgebreid gesprek met Toon Horsten in "Interne Keuken" op Radio 1 (2 juni 2018):

De Beeldunie

"Wormen en Engelen" van Maarten van der Graaff is beste religieuze boek

De Prijs voor het Religieuze Boek  is voor Maarten van der Graaff, de auteur van "Wormen en Engelen", verschenen bij VBK Contact. De jury noemt het boek een authentiek document over een hedendaagse jonge mens die worstelt met geloofskwesties. De roman heeft als hoofdpersonage een jonge man die zijn geloof verliest en het opnieuw vindt.  

De publieksprijs gaat naar Rita Ghesquière voor "Duizend namen". 1545 lezers namen deel aan de publieksprijs. Ze kozen een boek over Maria in de Europese poëzie. 

De 2 prijzen worden elk jaar uitgereikt door Medianetwerk Plus, de beroepsorganisatie van uitgevers van waardegedreven media. Ze zijn bekendgemaakt op de Boekenbeurs in Antwerpen.

copyright Knack

Meest gelezen