Video player inladen...

Afrikaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog: een vergeten geschiedenisles?

Zondag, op Wapenstilstand, herdenken we de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Zelden wordt daarbij aan de vele Afrikaanse soldaten gedacht die in onze regio meestreden. De tentoonstelling "Soldaten uit de Maghreblanden" in Borgerhout wil dat veranderen. VRT NWS sprak er met de curator en twee jongeren over de vergeten geschiedenisles.  

"Ik heb die les nooit gekregen", vertelt de jonge Nafissa Missaoui. Ze doelt op de 520.000 Afrikaanse soldaten die in onze contreien hebben meegestreden tijdens WO I. Ze kwamen uit de kolonies en werden vaak als kanonnenvlees ingezet, vooral door het Franse leger. 

Dat die geschiedenis vaak onderbelicht blijft, heeft de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) ertoe aangezet om een foto-expo samen te stellen. De tentoonstelling focust op soldaten uit de Maghreblanden en is een samenwerking met het In Flanders Fields museum.

Video player inladen...

In totaal sneuvelden ongeveer 86.500 Afrikaanse soldaten. Het merendeel komt uit de Maghreb: 38.000 Algerijnen, 10.000 Tunesiërs en meer dan 3.000 Marokkanen kwamen om. Maar ook soldaten uit West-Afrikaanse landen als Senegal en Guinee lieten het leven. 

Student Abou Kourouma heeft roots in Guinee en de Afrikaanse bijdrage tijdens de oorlog maakt hem trots. "Ja, ik ben trots om Afrikaan te zijn en ik ben ook opgelucht dat ik door deze tentoonstelling dit stukje geschiedenis heb meegekregen." 

Wie de tentoonstelling wil zien, moet zich naar het Districtshuis in Borgerhout haasten. Komend weekend is de laatste kans om ze daar te bekijken

Meest gelezen