AP 2017

Amsterdamse gemeenteraad beslist: "I amsterdam" verdwijnt

De beroemde "I Amsterdam"-letters voor het Museumplein in de stad gaan weg. Ondanks de ophef heeft een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad toch ingestemd met het voorstel van GroenLinks hierover. De partij diende vorige maand een motie in, omat de letters te veel staan voor individualisme.

De campagne "I Amsterdam" werd gelanceerd in 2004, toen de stad een nieuw beleid rond citymarketing zocht. De grote, rood-witte letters voor het Rijksmuseum en de luchthaven Schiphol zijn daarvan het bekendste uithangbord. De slogan, ruim 2 meter hoog en 23 meter breed, is vooral bij toeristen populair als foto-object.

GroenLinks, de grootste fractie in de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders, diende vorige maand een motie in om de letters weg te halen. Ook wil de partij komaf maken met "I Amsterdam" als citymarketingcampagne. De slogan stond volgens hen te veel symbool voor individualisme en massatoerisme.

Het voorstel viel niet bij iedereen in goede aarde, zo waren er de voorbije weken verschillende (ludieke) protestacties van bewoners. Ook de gemeenteraad stemde er niet unaniem mee in. VVD, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, Partij van de Ouderen en DENK waren tegen.

Wanneer de letters weggehaald zullen worden, is nog niet duidelijk. Ze verdwijnen overigens alleen op het Museumplein, op Schiphol blijven ze staan. Een andere set letters blijft volgens Nederlandse media "reizen" door de stad en wordt afwisselend op allerlei plekken neergezet.

De gemeenteraad stemde eveneens in met het voorstel om te onderzoeken of de vakantieverhuur in delen van Amsterdam verboden kan worden. Het college gaat uitzoeken of zo'n verbod juridisch mogelijk is. Drie buurten waarvoor het verbod zou kunnen gaan gelden, zijn de Wallen, de Kinkerbuurt en de Haarlemmerbuurt, waar de toeloop van toeristen overlast veroorzaakt.

Meest gelezen