Video player inladen...

Belgische primeur in Bree: bibliotheek altijd open, ook zonder personeel

In de bib van Bree, in Limburg, kunnen leden voortaan van tien tot tien terecht met een e-ID, een persoonlijke code en een set spelregels. Een Belgische primeur.

De voorbije maanden hebben “ambassadeurs” het nieuwe systeem al uitgetest in de gemeentelijke bibliotheek van Bree. Vanaf deze week staat het systeem “Open +” ten dienste van iedereen, maar onder voorwaarden. 

Voortaan is de bib elke dag open, ook op zon- en feestdagen, van 10u tot 22u. Dertig uur daarvan is de bib bemand, zoals voorheen. De 54 andere uren is het gebouw - zonder personeel - toegankelijk voor wie boeken wil komen kiezen, in alle rust wil lezen of studeren of op de PC werken. 

Spelregels

Er zijn wel voorwaarden: wie van het systeem gebruik wil maken moet al drie maanden lid zijn van de bib en moet ook een weekje nadenken over de regels. Je mag bijvoorbeeld niet eten of drinken in de bib of er activiteiten organiseren.

Hoe werkt het? "Je raakt het gebouw binnen met je e-ID-kaart en een persoonlijke code, die enkel voor jou geldt. Niet voor je buurman of je partner: die moeten een eigen code aanvragen," legt bibliothecaris Annemie Arras uit aan VRT NWS.  Er hangen camera’s, maar “we hebben vertrouwen in onze leden.” De bibgebruikers hebben wel een grote verantwoordelijkheid. 

Met een gerust hart vertrouwen we de bib toe aan de vaste bibliotheekgebruiker. Dit project slaagt enkel als we als personeel en als gebruiker de handen in elkaar slaan

Is dit nu een creatieve oplossing om personeel te besparen? “Nee,” benadrukt bibliothecaris Annemie Arras, “we blijven evenveel uren open met evenveel  personeelsleden. De creatieve oplossing bestaat erin dat we mensen dingen laten doen waarvoor ze ons niet altijd nodig hebben. En we hebben zo’n prachtig gebouw. Een publiek gebouw is altijd van de burger, maar je moet het wel een stukje beveiligen.”

De open bibliotheek van Bree is een primeur voor ons land. Ze bestaat wel al in Duitsland en in Scandinavië.  

Meest gelezen