Video player inladen...

N-VA-minister Ben Weyts: "Jan Jambon zou een uitstekende minister-president zijn"

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat partijgenoot Jan Jambon een "uitstekende minister-president" zou zijn. "In de eerste plaats komt het natuurlijk Geert Bourgeois toe om zijn beleid verder te zetten, maar in tweede orde zou Jan Jambon de geknipte kandidaat zijn."

N-VA is op dit moment de grootste partij in Vlaanderen en levert binnen de Vlaamse regering de minister-president. Op dit moment is dat de West-Vlaming Geert Bourgeois. Die heeft volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een "heel goed palmares waarop hij kan voortbouwen".

Maar Bourgeois heeft voorlopig altijd in het midden gelaten of hij kandidaat is om zichzelf op te volgen. Moest hij dat niet willen, zou Jan Jambon een uitstekende minister-president zijn, aldus Weyts. 

"Hij heeft de envergure om een prestigieus project te leiden", aldus Weyts. Jambon is op dit moment minister van Binnenlandse Zaken in de federale regering, maar dat is volgens Weyts geen probleem. "Wij zijn Vlaams-nationalisten. Wij willen altijd in de eerste plaats voor het belang van de Vlamingen gaan."

Bourgeois zal "op gepaste moment" ambities bekend maken

In het gesprek benadrukt Weyts dat het om een persoonlijk standpunt gaat. Een partijwoordvoerder zegt dat het nog "te vroeg" is om op dat soort zaken vooruit te lopen.

De woordvoerster van Geert Bourgeois laat weten dat ook Bourgeois zelf vindt dat Jambon een uitstekende minister-president zou zijn, en dat Bourgeois zijn toekomstplannen "op het gepaste moment" zal bekendmaken.

Beluister hier het gesprek met minister Ben Weyts:

N-VA wil minister van Onderwijs

Eerder liet N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever al optekenen dat zijn partij in de volgende Vlaamse regering ook de minister van Onderwijs wil leveren. Op dit moment is dat Hilde Crevits van CD&V. "We hebben een minister nodig die verder van de koepels staat", motiveerde De Wever die ambitie.

CD&V kon die demarche toen niet smaken. Volgens Crevits en CD&V-partijvoorzitter Beke begon N-VA veel te vroeg postjes te claimen.

Meest gelezen