Video player inladen...

Bosbrand grijpt om zich heen, duizenden Californiërs op de vlucht

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen voor een snel om zich heen grijpende bosbrand. De 27.000 inwoners van het plaatsje Paradise hebben halsoverkop de benen moeten nemen, het dorpje zelf is zo goed als verwoest. Er is ook sprake van dodelijke slachtoffers, al wordt dat nog niet officieel bevestigd.

"Camp Fire" ontstond donderdag rond 6.30 uur plaatselijke tijd in de buurt van de stad Chico, in Butte County, in het noorden van Californië. Het vuur en de rook is kilometers ver te zien, de ochtendlucht kleurde een spookachtig oranje door de as.

De vlammenzee breidde zich in geen tijd uit over tientallen kilometers, nog aangewakkerd door heel felle rukwinden tot 80 kilometer per uur en de aanslepende droogte. Al meer dan 8.000 hectare is in de as gelegd. In heel Butte County geldt de noodtoestand.

(lees verder onder de tweet)

Te voet op de vlucht

Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Scholen en ziekenhuizen moesten in sneltreinvaart worden geëvacueerd. De zichtbaarheid is op veel plaatsen zo goed als nihil, het verkeer liep op verschillende plaatsen vast. Omdat het vuur zo razendsnel oprukte, waren mensen gedwongen om hun auto te verlaten en te rennen voor hun leven, met baby's, kinderen en huisdieren in hun armen.

Het meer afgelegen dorpje Paradise, met zo'n 27.000 inwoners, is wellicht helemaal verwoest. Volgens de brandweer zouden meerdere inwoners ingesloten zijn door het vuur. Er zouden dodelijke slachtoffers zijn, maar de autoriteiten konden dat nog niet officieel bevestigen.

(lees verder onder de tweet en de foto's)

Noah Berger
Noah Berger

"De hele stad staat in brand"

Aan lokale media vertellen getuigen hoe ze soms maar ternauwernood zijn kunnen ontsnappen. "De hele stad staat in brand, we moesten door de vlammen rijden om weg te geraken", zegt een inwoner van Paradise. "Ik klopte op deuren, riep en gilde om mensen te waarschuwen. De hele heuvel hier staat in brand", vertelde een vrouw.

De brandweer werkt met man en macht om het vuur te bestrijden, maar dat verloopt door de aanwakkerende wind erg moeizaam. De autoriteiten vrezen dat de brand in omvang nog zal toenemen.

Het is overigens niet de enige natuurbrand in Californië. De staat wordt momenteel getroffen door maar liefst 14 branden. Voor het noorden geldt een zogenoemde "Red Flag Warning, wat betekent dat er zich binnen de 24 uur "extreme branden" kunnen voordoen. Meer naar het zuiden, in Ventura County, ten noordoosten van Los Angeles, zijn al duizenden hectares in de as gelegd.

Heel 2018 is een van de meest verwoestende jaren ooit voor Californië als het gaat om bosbranden.

Noah Berger
Noah Berger

Meest gelezen