Video player inladen...

Is verzoening in de Vlaamse politiek mogelijk? Francken: "Sluit een stadsbestuur met Groen niet uit" 

Lijkt de Vlaamse politiek op die van Amerika? Na de tussentijdse verkiezingen in Amerika roepen president Donald Trump en topvrouw van de Democraten Nancy Pelosi op tot verzoening. Is zo'n verzoening in Vlaanderen mogelijk, bijvoorbeeld door een gezamenlijk bestuur van N-VA en Groen in Antwerpen? Theo Francken (N-VA) klinkt opvallend mild in "De afspraak op vrijdag": "Ik ben niet principieel tegen een stadsbestuur met Groen."

Conflict is een essentieel onderdeel van politiek. "De botsing der ideeën", zegt men wel eens. Toch lijken de twee partijen in Amerika, de Republikeinen van president Donald Trump en de Democraten, soms bijna in een ware woordenoorlog verwikkeld. Na de tussentijdse verkiezingen van afgelopen dinsdag riep de president opvallend op tot verzoening. Ook Nancy Pelosi, die de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden voorzit, laat een gelijkaardig geluid horen. Show, of verandert er echt iets?

Ook in Vlaanderen gaat het hard tegen hard. Staan de N-VA en bijvoorbeeld Groen even ver van elkaar als de Republikeinen en de Democraten in de VS? "We zijn elkaar waard", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in "De afspraak op vrijdag", tijdens een gesprek met directeur van De Tijd Isabelle Albers.

Staatssecretaris Francken was eerder niet precies wat je een verzoenende stem kunt noemen, zeker niet richting de Groenen. "Groen is de laatste dagen onuitstaanbaar arrogant", liet hij zich ontvallen na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. 

Ik heb geen principieel bezwaar om een gemeente of een stad te besturen met Groen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Maar nu klinkt hij opvallend mild voor de groenen. In Antwerpen wordt nog steeds onderhandeld over een nieuw stadsbestuur. Ook het scenario waarin Groen en N-VA samen zouden besturen, ligt nog op tafel. "Ik heb geen principieel bezwaar om een gemeente of een stad te besturen met Groen."

Toch niet zo'n "arrogante" partij dan? "Ze moeten niet doen alsof ze een absolute meerderheid hebben gehaald. Ze hebben gewonnen, goed gedaan, maar andere partijen ook. Dat is het enige dat ik daarmee wou zeggen." Wat er in Antwerpen moet gebeuren, laat Francken verder volledig aan burgemeester Bart De Wever (N-VA). 

It's not the economy, stupid

Toch zit een Antwerpse coalitie tussen N-VA en Groen er nog niet meteen in, gelooft de directeur van de krant De Tijd Isabelle Albers. "Het gaat uiteraard niet meer over Antwerpen alleen", zegt ze. "Bart De Wever is voorzitter van de N-VA, de verkiezingen die er in mei aankomen werpen hun schaduw al vooruit."

"Dan gaat het plots ook over migratie en veiligheid. En daar zijn N-VA en Groen fundamenteel tegensteld", zegt Albers. "Volgens Francken is Groen voor open grenzen. Omgekeerd wordt er ook gediaboliseerd. Ik denk dat verzoening op Antwerps niveau quasi onmogelijk is."

Verzoening op Antwerps niveau is quasi onmogelijk

Isabelle Albers, directrice van De Tijd

"De clash rond die thema's is er zeker. Veel meer dan over milieu", geeft Francken toe. "Ik heb inderdaad een heel duidelijke mening over het identiteitsverhaal. Dat ligt niet in lijn met het groene standpunt, dat is evident."

Het gaat niet meer over economie, zegt Albers. "It's not the economy, stupid", verwijst ze met een kwinkslag naar een verkiezingsslogan van Bill Clinton. "It's who we are", het gaat over wie we zijn, vult Francken aan. 

Meest gelezen