UGent onderzoekt voortplanting paling met zendertjes

De Gentse universiteit onderzoekt de voortplanting van palingen. Dat doet ze door een oranje zender aan de vis te hangen. Het is een belangrijk wetenschappelijk onderzoek want welke route de vis aflegt is nog altijd niet helemaal bekend.

Op dit moment zwemmen er een heleboel palingen met een oranje zender in de zee. Dat komt omdat UGent de voortplanting van palingen onderzoekt. Rond dit seizoen plant de paling zich voort. Maar de exacte route die hij daarvoor aflegt is niet geweten. Daarom werden er zenders vastgemaakt aan de vissen. Die zenders registreren de route van de vis. 

Pieterjan Verhelst, doctoraatstudent aan de UGent zegt dat het onderzoek vooral belangrijk is omdat de paling de afgelopen dertig jaar sterk achteruit is gegaan. "De exacte reden weten we niet. Maar om die vispopulatie te kunnen herstellen moeten we goed begrijpen hoe die soort in elkaar zit." 

Goed nieuws voor strandjutters

De zenders die aan de vis hangen, komen na een tijd vanzelf los. Dan spoelen ze aan op het strand. Als je zo'n zender vindt en hem terugstuurt, krijg je 50 euro. Goed nieuws dus voor de strandjutters. 

"Het is nog even wachten op de resultaten", zegt Pieterjan Verhelst. "Het gaat nog een tijdje duren voor we de zenders op het strand terugvinden. Dan moeten de zenders nog tot bij ons raken en moeten de data geanalyseerd worden. Als dat gebeurd is, zijn we weer twee jaar verder."

kasto80

Meest gelezen