Archieffoto van Infrabel-medewerkers die gestolen kabels vervangen.
BELGA/BOGAERTS

Dieven stelen honderden meters kabel: treinvertragingen tussen Brussel en Duitsland

Door twee grote koperdiefstallen in het oosten van het land loopt het treinverkeer op sommige lijnen vanochtend vertraging op. Het gaat om de hogesnelheidstreinen tussen Brussel en Duitsland, en de treinen die op de lijnen Oostende-Eupen en Oostende-Welkenraedt rijden.

“In de loop van de voorbije nacht hebben we twee kabeldiefstallen gehad op de lijn waarop alle hogesnelheidstreinen tussen Brussel en de Duitse grens rijden”, zegt Thomas Baeken van spoorwegbeheerder Infrabel.

Op de lijn tussen Leuven en Luik gingen dieven aan de haal met honderden meters kostbare kabel. Op één van de twee plaatsen is twee maal 600 meter kabel weg. Gezien de omvang van de diefstal moeten professionele dieven aan het werk zijn geweest.

Vertragingen

Door de diefstallen is er geen treinverkeer op de hogesnelheidslijn tussen Leuven en Luik, in beide richtingen. De treinen worden omgeleid via de klassieke, trage lijn tussen beide steden.

“Daardoor moet je 20 à 30 minuten reistijd bij rekenen”, zegt Thomas Baeken. De getroffen treinen zijn de ICE- en Thalystreinen tussen Brussel en Duitsland en de treinen op de lijnen Oostende-Eupen en Oostende-Welkenraedt.

Hoe lang de hinder zal duren, is nog onduidelijk. “Onze mensen zijn ter plaatse om mogelijk zo snel mogelijk de schade te herstellen”, aldus Thomas Baeken. 

Minder diefstallen

Het aantal koperdiefstallen is de afgelopen vijf jaar opvallend afgenomen. Toch werden er vorig jaar nog 104 koperdiefstallen vastgesteld. Vooral in Wallonië zijn de koperdieven actief: ruim 60 procent van de diefstallen gebeurt in het zuiden van het land, vooral in Luik en Henegouwen.

Meest gelezen