Video player inladen...

Eén dode en twee gewonden bij steekpartij in Melbourne, terreurgroep IS eist aanslag op

In Australië is een man met zijn auto ingereden op een winkel in Bourke Street, Melbourne. De auto vatte vuur, de bestuurder is uitgestapt en heeft met een mes enkele voorbijgangers verwond. Een van de gewonden is ter plaatse overleden. De dader werd neergeschoten door de politie en is overleden aan zijn verwondingen. De politie gaat uit van een terreuraanslag. Intussen heeft terreurgroep IS de aanslag opgeëist.

De politie werd rond 16.20 uur plaatselijke tijd opgeroepen voor een autobrand op de kruising van Bourke Street met Swanson Street, pal in het centrum van de stad. Toen de agenten ter plaatse kwamen, werden ze aangevallen door een man met een mes. Omstanders riepen dat de man al enkele voorbijgangers aangevallen had.

Drie mensen zijn neergestoken. Een van hen is ter plaatse overleden, de twee anderen zouden niet in levensgevaar verkeren. Omdat de dader hen bleef bedreigen, schoten de agenten de man in de borst. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en daar overleden.

Op een persconferentie heeft de politie gezegd dat ze de feiten beschouwen als een daad van terreur. In de uitgebrande wagen van de man zijn gasflessen aangetroffen. De man staat ook bekend bij de autoriteiten, maar voor welke feiten, dat is onduidelijk.

Volgens het eerste onderzoek handelde hij alleen, de getroffen straat wordt nog wel grondig uitgekamd naar mogelijke andere sporen. De politie lanceert een oproep tot getuigen en vraagt aan mensen om foto's en video's door te sturen.

Volgens Australische media zou de man een geradicaliseerde Somaliër zijn. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag intussen opgeëist.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen