Sam Ooghe

Gentse imam Brahim Laytouss vrijgesproken voor belaging van minderjarige leerlinge

De Gentse imam en islamleraar Brahim Laytouss is volledig vrijgesproken voor de belaging van een minderjarige leerlinge. Hij kan in principe nu weer lesgeven.

Enkele leerlingen van de Gentse VIP-school (het huidige Spectrum) waren in mei 2017 naar de directie gestapt om hun beklag te doen over het gedrag van Laytouss tijdens het voorgaande schooljaar. Drie van de meisjes trokken zich in de loop van het onderzoek terug. De zaak handelde nog over de belaging van één meisje. Laytouss zou ongepaste opmerkingen gemaakt hebben, onder meer over haar 'mooie rondingen'.

Volgens Laytouss zelf ging het over een heksenjacht. De imam is een bekend voorstander van een progressieve, Europese islam. Tegenstanders binnen de moslimgemeenschap zouden zich gewraakt hebben met een rechtszaak. De klacht van het meisje zelf zou op een misverstand berusten. 

Rechter Caroline Blomme sprak Laytouss deze ochtend vrij, op grond van twijfel. “De verklaringen van de burgerlijke partij worden niet voldoende ondersteund door objectieve elementen", sprak ze. "En het is niet aan de beklaagde om zijn onschuld te bewijzen." De verklaringen van het meisje wegen niet voldoende door om het verhaal van Laytouss als totaal ongeloofwaardig af te doen. De rechter had het onder meer over personen die niet verhoord waren, zoals de papa van de leerlinge.

De islamleraar kan nu in principe weer lesgeven. “Ik wil ook de moslimgemeenschap oproepen om na vandaag een streep te trekken onder deze hetze, en de aanvallen op mijn persoon", zegt hij. "Iedereen moet beseffen dat we in een democratisch land leven, waarin we allemaal onze mening mogen uiten. Ik zal blijven strijden voor een progressieve, Europese islam.”

Meest gelezen