copyright The Sound

Hugh McDowell overleden, cellist van Electric Light Orchestra en Wizzard

Hugh McDowell is op 65-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1972 tot 1977 cellist bij de Britse rockgroep Electric Light Orchestra. De band had een erg origineel imago: rock combineren met een symfonisch geluid. 

ELO, McDowell uiterst links, copyright BBC

ELO was een bedenksel van Roy Wood, de bezieler van The Move die in de jaren 60 enkele hits had, onder meer "Fire brigade". In de jaren 70 wilde Wood, een soort rommelige glamour-rocker, nieuwe wegen bewandelen. Een rockband met een symfonisch geluid, maar dan minder ernstig en humorloos dan Pink Floyd en meer gericht op de hitparade, leek hem een goed idee. 

Vrij snel zag Wood ELO niet meer zitten, en hij stichtte de excentrieke groep Wizzard, van "See my baby jive" en "Angel fingers". Zo werd Jeff Lynne de frontman van ELO. Hij trok in 1972 voor de tweede elpee van de groep de toen 19-jarige cellist Hugh McDowell aan. Die speelde al cello toen hij nog geen 5 jaar was. Gedurende een paar jaar pendelde McDowell tussen ELO en Wizzard.     

Wizzard, McDowell 2de van rechts staand, copyright Amazpn

De ene hit na de andere

Hugh McDowell bepaalde mee het geluid van 5 elpees van ELO. Daar stond telkens één hitsingle op, die in Europa en de Verenigde Staten scoorde. Vergeleken met de wildebrassen van Wizzard, was ELO een ironisch etherisch salonorkest.  

De elpees (en de hits) waarop Hugh McDowell te horen is zijn "ELO 2" ("Roll over Beethoven"), "Eldorado" ("Can't get you out of my head"), "Face the music" ("Evil  woman"), "Out of the blue" en "A new world record" ("Livin' thing").

Na ELO speelde McDowell nog even bij de minder bekende formatie Asia. Hugh McDowell was al een hele tijd ziek. 

Hieronder ziet u ELO met "Evil woman" in "Top of the pops" op de BBC. In de achtergrond vangt u een paar flitsen op van Hugh McDowell. 

Video player inladen...

Meest gelezen