PA Archive/PA Images

Jo Johnson, de broer van Boris, stapt uit de Britse regering uit protest tegen de brexitplannen

In Groot-Brittannië neemt viceminister van Transport Jo Johnson ontslag. Hij doet dat uit onvrede met de brexitplannen die premier Theresa May uitwerkt. In tegenstelling tot zijn meer bekende broer Boris Johnson is Jo Johnson een groot tegenstander van de brexit.

De 46-jarige Jo Johnson zegt dat de plannen van premier May voor de brexit een illusie zijn en dat hij daar niet voor kan stemmen als ze die over enkele weken in het parlement zal voorleggen. Hij gaat echter verder in een striemende kritiek op de beslissing om zijn land uit de Europese Unie terug te trekken.

"Groot-Brittannië staat voor de grootste crisis sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog", aldus Jo Johnson. Volgens hem is de brexit de "grootste mislukking van staatsmanschap sinds de Suezcrisis in 1956". Toen werd Groot-Brittannië door de Verenigde Staten gedwongen om zijn troepen terug te trekken uit de Suez-kanaalzone in Egypte.

Jo Johnson roept ook op om de Britten een kans te geven om zich in een tweede referendum uit te spreken. "De realiteit van de brexit is zo ver verwijderd van wat eerder beloofd was, de democratie moet het publiek dan ook een definitieve beslissing laten nemen", luidt het.

Jo Johnson, een voormalig journalist van The Financial Times, staat zo tegenover zijn oudere broer Boris Johnson. Die toonde zich tijdens het referendum van 2016 een groot voorstander van de brexit en nam eerder ontslag als minister van Buitenlandse Zaken omdat premier May volgens hem te veel toegevingen deed aan de Europese Unie.

Meest gelezen