Nicolas Maeterlinck

Mis geen moment van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog bij VRT NWS

Vandaag is het exact 100 jaar geleden dat in een treinwagon in Compiègne de wapenstilstand is gesloten die een einde heeft gemaakt aan de Eerste Wereldoorlog. U kunt de herdenking integraal volgen bij VRT NWS: online, op radio en op televisie van 7 uur ’s morgens tot 20.40 uur ’s avonds.

Op VRTNWS.be

Met de liveblog op VRTNWS.be mist u niets van de herdenkingen die her en der worden gehouden. U kunt op de site ook de livestream volgen van de bijzondere radio- en televisie-uitzendingen. En uiteraard vindt u veel duiding en achtergrond op onze dossierpagina over de Eerste Wereldoorlog.

Op Radio 1

Tussen 7 en 10 uur is er een extra uitzending van het duidingsprogramma "De ochtend" op Radio 1. Presentator Jan Van Delm neemt u rechtstreeks mee naar Ieper en gaat het onder meer hebben over het belang van de herdenking van de wapenstilstand vandaag.

In zijn studio komen verschillende gasten langs, onder wie historicus Bruno De Wever (UGent) en Piet Chielens van het Flanders Fields Museum in Ieper. Voor de gelegenheid worden verschillende getuigenissen van oud-strijders heruitgezonden die 50 jaar geleden zijn opgenomen.

Lees verder onder de foto

Op Eén

Om 10 uur ’s morgens begint een speciale VRT NWS Live-uitzending met een herdenking aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel. De uitzending gaat ook live naar Parijs. Vanaf 12 uur tot 20.40 uur is er een doorlopende uitzending van het programma "Nooit meer ten oorlog".

Eén zendt daarbij 8 uur lang live uit vanop de Grote Markt in Ieper. Gastheer is Karl Vannieuwkerke, zelf Ieperling met veel interesse in de Eerste Wereldoorlog. Journaalanker Goedele Wachter is vliegende reporter en gaat de hele dag op zoek naar plaatsen met nieuwswaarde.

Ook Arnout Hauben, bekend van de tv-reeks "Ten oorlog", is van de partij. Hij gaat op zoek naar het muzikale oorlogsverhaal. De verschillende gesprekken worden telkens afgewisseld met reportages waarin de nadruk ligt op de menselijke verhalen.

Lees verder onder de foto

© Geert Van Hoeymissen

"Nooit meer ten oorlog" eindigt met de Last Post aan de Menenpoort in Ieper. De uitzending wordt af en toe onderbroken door Het journaal (om 13 uur en 19 uur) en de VRT NWS Update (om 18.07 uur). Van 14.40 uur tot 16.20 is er een onderbreking om het veldrijden in Gavere uit te zenden.

Meest gelezen