Trump maakt asiel onmogelijk voor wie illegaal de VS is binnengekomen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een proclamatie ondertekend waardoor migranten niet langer asiel zullen krijgen als ze de VS op illegale wijze zijn binnengeraakt. Tot nu toe kon dat nog wel. Volgens mensenrechtenorganisaties kan de president dat niet beslissen, want volgens de Amerikaanse wet kan iedereen asiel aanvragen, hoe die ook het land binnengekomen is. Wat uiteraard niet wil zeggen dat iedereen ook effectief asiel krijgt.

De nieuwe ingreep is een reactie op de zogenoemde karavaan met asielzoekers die nu al een paar weken op weg is vanuit Honduras, via Mexico naar de grens met Amerika. Het zou nu al gaan om zo'n 7.000 mannen, vrouwen en kinderen die zeggen dat zij gevlucht zijn voor het geweld en de economische ellende thuis en hopen om in de Verenigde Staten een nieuw leven te beginnen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse wetten

In Amerika kan volgens de wet iedereen asiel aanvragen hoe je ook het land binnengekomen bent. Omdat er aan de gewone grensovergangen dikwijls lange wachtrijen staan, op sommige plaatsen zelfs tot vijf weken lang, proberen asielzoekers het dikwijls via illegale overgangen op de 3.200 kilometer lange grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ze worden dan wel opgepakt en tijdelijk opgesloten, maar ze kunnen wel aan een asielprocedure beginnen.

Maar Donald Trump beroept zich nu op de "nationale veiligheid" om die wet te omzeilen. Precies zoals hij gedaan heeft met zijn maatregelen om niet langer visa te verlenen aan inwoners uit bepaalde moslimlanden. Die ingrepen hebben destijds geleid tot een juridische strijd met migrantenorganisaties en ongetwijfeld komen er ook deze keer rechtszaken als de president doorzet met zijn plan om het recht op asiel in te perken. De nieuwe maatregel is niet van kracht op mensen die de VS al zijn binnengeraakt.

Vorig jaar deden meer dan 330.000 asielzoekers een aanvraag om in Amerika te mogen blijven.

Mensenrechtengroepen hebben zware kritiek op de beslissing van president Trump en zeggen dat die illegaal is. "De Amerikaanse wet laat toe dat mensen asiel kunnen aanvragen, of ze nu al dan niet via een legale manier zijn binnengekomen. Dat recht omzeilen via een presidentieel decreet is onwettig", aldus Omar Jadwat, de directeur van een organisatie voor de rechten van vluchtelingen en migranten.

Video player inladen...

Meest gelezen