Videospeler inladen...

Nog geen steen gelegd, maar nieuwe gevangenis van Dendermonde heeft al 3,5 miljoen euro gekost

De nieuwe gevangenis van Dendermonde heeft al bijna 3,5 miljoen euro gekost nog voor de eerste steen er ligt. Dat heeft "Terzake" becijferd. Onder meer door protest van bewoners is het al tien jaar wachten op de geplande bouw van het gevangeniscomplex. Door die vertraging heeft de Regie der Gebouwen schadevergoedingen moeten betalen aan de aannemer. Ook de gerechtskosten blijven oplopen.

Twee weken geleden stuurden ministers Jambon en Geens een triomfantelijk persbericht: "gevangenis Dendermonde weer een stap dichterbij". De Raad van State had na een jarenlange juridische strijd de argumenten van enkele actiecomités van tafel geveegd. Maar intussen is het prijskaartje al aardig opgelopen.

De Regie der Gebouwen heeft aan de aannemer voor 2,9 miljoen euro aan schadevergoedingen betaald. De gerechtskosten zijn opgelopen tot 315.000 euro. En het stopzetten van de werken aan een weg en een brug hebben 224.000 euro gekost. In totaal: 3.439.000 euro.

(Lees verder onder de afbeelding)

"De overheid heeft het zelf gezocht", zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). "Ze hebben aan de firma gezegd: Je mag beginnen bouwen, maar ze waren nog niet zeker of dat kon en mocht op die plek. Men is veel te snel geweest om dat contract te sluiten met die firma. Ik denk dat elke minister die een beetje ervaring heeft met dergelijke projecten, moet weten dat je dan een bijzonder groot risico neemt. De rekening komt vandaag bij de belastingbetaler. Dat is totaal onaanvaardbaar."

Bij de overheid zeggen ze dat ze bewust een risico hebben genomen. "We hadden gehoopt om jaren geleden al aan de bouw te kunnen starten", zegt Laurent Vrijdaghs, CEO van de Regie der Gebouwen. "Dat is niet het geval en dus moeten we schadevergoedingen betalen. U moet zich in de plaats van de privé-aannemer stellen. Hij kan toch niet voor onbepaalde tijd wachten om een gevangenis te bouwen zonder een vergoeding te krijgen?"

De overheid heeft het zelf gezocht

Stefaan Van Hecke (Groen)

Als de gevangenis van Dendermonde er niet zou komen, moet de overheid nog eens 14,8 miljoen euro betalen aan de aannemer. Wanneer de bouw in Dendermonde echt kan starten is nog niet duidelijk. Er lopen nog procedures tegen de bouw- en milieuvergunning.

"Terzake" heeft minister Jambon en minister Geens uitgenodigd in de studio naar aanleiding van de reportage, maar die konden of wilden niet ingaan op de uitnodiging van de redactie.

Meest gelezen