Morteratschgletsjer, VUB Lander Van Tricht

Morteratschgletsjer in Zwitserland verliest recordhoeveelheid ijs

De gletsjers in Europa zijn sinds 2000 sterk beginnen te krimpen. Sinds 2001 meten glaciologen van de VUB de omvang van de Morteratschgletsjer in Zwitserland. Die verloor gemiddeld 40 meter per jaar. In 2015 was dat al 70 meter. Dit jaar kalfde 130 meter ijs af.

De Morteratschgletsjer verloor dit jaar 130 meter ijs met een dikte van 10 meter. Dat is een record. Nochtans had de gletsjer een flink pak sneeuw vergaard in de voorbije winter. Maar die sneeuwvlaag isoleert niet genoeg. Bovendien was het ook in Zwitserland een lange warme en droge zomer, de op twee na warmste sinds de metingen.

Sammlung Gesellschaft für ökologische Forschung / Sylvia Hamberger / York von Wittern

Sinds 2000 zijn alle gletsjers in Europa uit balans, legt Lander Van Tricht uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is glacioloog aan de VUB en heeft dit jaar met zijn collega’s de metingen gedaan. In Zwitserland is de gemiddelde temperatuur sinds de industriële revolutie met 2 graden Celsius gestegen. Bij elke graad stijgt de sneeuwgrens met 150 meter. “Bovendien zit je met een zogeheten responstijd, dat wil zeggen dat de warmte 30 tot 50 jaar lang doorwerkt bij grote gletsjers. Wat we nu zien is iets dat ver in het verleden is bepaald.”

Bij grote gletsjers werkt de warmte 30 tot 50 jaar door

Lander Van Tricht, glacioloog VUB

Door de opwarming zullen de gletsjers blijven smelten ongeacht de dikte van hun wintervacht. Voor de skiliefhebbers zijn er voorlopig geen problemen. Er is nog sneeuw genoeg. Maar het zomertoerisme lokt ook heel wat wandelaars die naar de gletsjer komen kijken. Zij moeten verder lopen om een gletsjer te zien, en als ze er één zien, is die minder spectaculair.

Maar er is wel reden om ongerust te zijn in de toekomst, meent Lander Van Tricht. “Volgens de klimaatmodellen gaan de Alpen tegen 2100 80 procent van hun gletsjers verloren hebben. Dus alleen aan de top gaan nog gletsjers te zien zijn”.

Tegen 2100 gaan de Alpen 80 procent van hun gletsjers verloren hebben. Dus alleen aan de top gaan nog gletsjers te zien zijn

Lander Van Tricht, glacioloog VUB

Meest gelezen