Oostenrijk verdenkt landgenoot van spionage: kolonel werkt decennia voor Rusland

Een Oostenrijkse kolonel die spioneert voor de Russen: het lijkt het onderwerp van een stationsroman. Maar toch blijkt de realiteit de fictie deze keer te overstijgen. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz verdenkt een kolonel namelijk van jarenlange spionage voor Rusland. De spion zou vooral informatie over Oostenrijkse defensiezaken hebben doorgespeeld.

 Oostenrijk verdenkt Rusland van spionage. Een - intussen gepensioneerde - kolonel zou bijna 30 jaar informatie hebben doorgespeeld aan de Russen. Dat meldt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, zonder de naam van de spion te noemen. De 70-jarige kolonel zou in de jaren 1990 begonnen zijn met de spionage.

Rusland zou vooral informatie over de Oostenrijkse luchtmacht en artilleriesystemen hebben verkregen. Volgens bronnen ontving de kolonel daar 300.000 euro voor. De Russen waren vooral geïnteresseerd in gegevens van de Eurofighter, het gevechtsvliegtuig dat is ontwikkeld door een Europees consortium.

Als onze vermoedens worden bevestigd, zal dat de relatie tussen de Europese Unie en Rusland niet verbeteren

Sebastian Kurz

Kurz heeft alvast laten weten dat hij dit "onacceptabel" vindt. Hij waarschuwt ook voor de gevolgen: "Als onze vermoedens worden bevestigd, zal dat de relatie tussen de Europese Unie en Rusland niet verbeteren. Het maakt namelijk niet uit of deze zaken in Nederland of in Oostenrijk plaatsvinden", aldus Kurz. Daarmee verwijst de bondskanselier naar de 4 Russische spionnen die in oktober Nederland zijn uitgezet, na hun hackpoging op het OPCW in Den Haag.

Intussen heeft minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissl haar bezoek aan Rusland, dat begin december zou plaatsvinden, geannuleerd. De Oostenrijkse ambassadeur is opgeroepen door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland, nadat Oostenrijk een verklaring had geëist.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft alvast laten weten dat hij "onaangenaam verrast" is door de aantijgingen van spionage en dat "Rusland niets weet van de kolonel die verdacht wordt van spionage".