Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Rechter annuleert verbod op nationalistische mars in Warschau

Een mars die zondag in Warschau gepland was door Poolse nationalisten en extreemrechts, ter herdenking van de honderdste verjaardag van de Poolse onafhankelijkheid, mag dan toch doorgaan. Een rechter heeft het verbod van de burgemeester opgeheven.

Volgens de rechter is er onvoldoende rechtsgrond om de mars te verbieden. Het feit dat er vorig jaar racistische spandoeken te zien waren en xenofobe leuzen werden gescandeerd, volstaat niet voor een verbod, klonk het. Het stadsbestuur kan de beslissing van de rechter wel nog aanvechten.

Eerder deze week besliste burgemeester Hanna Gronkiewicz-Waltz om de mars te verbieden. Vorig jaar daagden er ruim 60.000 manifestanten op, maar er kwam kritiek in binnen- en buitenland. "Warschau heeft al genoeg te lijden gehad onder agressief nationalisme", verantwoordde de burgemeester het verbod. Ze wees er ook op dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Meest gelezen