Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

President Sri Lanka ontbindt het parlement, politieke crisis is nu compleet

In het Zuid-Aziatische land Sri Lanka heeft president Maithripala Sirisena het parlement naar huis gestuurd en nieuwe verkiezingen aangekondigd. Het land heeft nu twee regeringen en premiers en geen parlement om de knoop door te hakken.

Eind vorige maand heeft president Sirisena al zijn premier Ranil Wickremesinghe ontslagen en zijn voorganger en politieke rivaal Mahinda Rajapaksa benoemd tot nieuwe premier.

De oude regering weigert evenwel om de macht over te dragen omdat dat volgens de grondwet enkel zou kunnen als het parlement het daar mee eens is. Sindsdien heeft Sri Lanka twee regeringen telkens gedragen door elkaar vijandige kampen op straat.

Volgende week had het parlement de knoop moeten doorhakken, maar de president heeft die vergadering nu ontbonden. Wellicht vermoedde hij dat hij geen meerderheid achter de nieuwe regering zou krijgen. Er zullen nu nieuwe verkiezingen komen op 5 januari en dat zou de politieke crisis moeten beslechten.

Het gaat niet enkel om een politiek spel, want Rajapaksa was negen jaar geleden president toen er een einde kwam aan de burgeroorlog. In die laatste maanden werd de rebellie van de Tamil Tijgers erg bloedig neergeslagen en zijn veel burgers van de Tamil-minderheid vermoord of verdwenen.

Rajapaksa is in 2015 na verkiezingen van de macht verdreven. Zijn terugkeer zou de spanningen tussen de boeddhistische Singhalese meerderheid en de hindoeminderheid van de Tamils opnieuw kunnen doen oplopen. Sri Lanka is ook een speelbal tussen de regionale grootmachten India en China. Dat laatste land heeft onder Rajapaksa veel leningen verstrekt en zijn invloed vergroot in Sri Lanka. India steunt de oude premier Wickremesinghe en wil de Chinese invloed in de Indische Oceaan terugdringen.

Meest gelezen