Rolstoel en doctoraatsthesis van Stephen Hawking leveren meer dan 1 miljoen euro op

De elektrische rolstoel van de wereldberoemde Britse wetenschapper Stephen Hawking is in Londen geveild voor 340.000 euro. Zijn doctoraatsthesis over het uitdijende heelal waarmee hij wereldfaam verwierf, leverde zo'n 670.000 euro op. Op de veiling gingen nog andere persoonlijke items van Hawking onder de hamer.

Fysicus, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking geldt als een van de grootste wetenschappers van deze tijd. Het grootste deel van zijn leven zat hij in een rolstoel als gevolg van ALS (amyotrofische laterale sclerose), een ongeneeslijke ziekte die de motorische cellen in de hersenstam en de zenuwcellen aantast. Desondanks verwierf hij wereldfaam met zijn publicaties en lezingen waarmee hij wetenschap dichter bij het publiek wilde brengen.

Het Britse veilinghuis Christie's heeft nu enkele persoonlijke items van de in maart overleden Hawking geveild. Dat maake deel uit van de online-veiling "On the Shoulders of Giants: Newton, Darwin, Einstein, Hawking", waar nog ander wetenschappelijk werk per opbod verkocht werd.

Topstukken

Een van Hawkings high-tech rolstoelen is onder de hamer gegaan voor 296.750 Britse pond, omgerekend zo'n 340.000 euro. Oorspronkelijk werd de rolstoel "maar" geschat op 10.000 tot 15.000 pond. De koper is een verzamelaar, de winst gaat naar twee liefdadigheidsorganisaties, de Stephen Hawking Foundation en de Motor Neurone Disease Association.

Een ander topstuk was een exemplaar van de thesis waarmee Hawking in 1965 doctoreerde aan Cambridge University. "Properties of Expanding Universes" focust op de gevolgen van het uitdijende karakter van het universum, onder meer op het ontstaan van sterrenstelsels. Het werd geschat op 100.000 tot 150.000 Britse pond, maar is uiteindelijk verkocht voor 584.750 pond (zo'n 670.000 euro).

Medailles, awards en een script van The Simpsons

Gingen ook onder de hamer: wetenschappelijke publicaties, medailles en awards, een exemplaar van A brief history of time, gesigneerd met een vingerafdruk van Hawking (68.750 Britse pond), een jasje (40.000 pond) en het script van een aflevering van The Simpsons waarin Hawking optrad (6.250 pond).

In totaal leverde "On the Shoulders of Giants: Newton, Darwin, Einstein, Hawking"  meer dan 1,824 miljoen pond (zo'n 2 miljoen euro) op.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen