Royals op zondag: gedoe rond witte sportschoenen en prins Laurent is terug van weggeweest

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week waren alle ogen gericht op... een paar witte sneakers. De Deense kroonprinses Mary ruilde haar stiletto's voor een paar comfortschoenen in Rome en dat kon bijval vinden, terwijl een gelijkaardig initiatief van de Britse actrice Emma Thompson op Buckingham Palace een stuk minder werd geapprecieerd. Prins Laurent komt de komende week meer in beeld: koning Filip zet hem opnieuw aan het werk en Laurent zelf viert zijn broer op Koningsdag. Voorts nam de Noorse prins Haakon deel aan de grootste NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog en verraadt een rouwjurk de kleine gestalte van de Britse koningin Victoria.  

Van stiletto's naar witte comfortschoenen

De Deense kroonprins Frederik en zijn echtgenote Mary Donaldson zijn tijdens hun staatsbezoek in Italië op audiëntie geweest bij paus Franciscus. Zoals het protocol het voorschrijft, was Mary volledig gekleed in het gebruikelijke zwart. Het zogenoemde "privilège du blanc" (het voorecht van het wit) is voorbehouden aan vrouwelijke katholieke monarchen en katholieke echtgenotes van katholieke monarchen.

Het kroonprinselijke paar werd met het nodige ceremonieel in Vaticaanstad ontvangen: de leden van de Zwitserse Garde vormden een erewacht en er werden geschenken uitgewisseld. In het kielzog van Frederik en Mary waren 36 Deense bedrijven meegereisd. Thema van het staatsbezoek was dan ook "Italië - Wij denken in termen van zaken".  

Frederik en Mary maakten ook tijd om Rome te verkennen met onder meer een bezoek aan enkele toeristische trekpleisters zoals de Thermen van Caracalla en de Trevi-fontein. De hoofdstad is bijzonder voor het koppel. "Vijftien jaar geleden was dit hier een groots moment in ons leven. Rome is speciaal... Het is de plek waar ik een "ja" kreeg", haalde de kroonprins samen met journalisten herinneringen op aan zijn huwelijksaanzoek.

Mary toonde tijdens de trip dat ze mee is met de sneaker-trend die al een hele tijd bij vrouwen hip is. De 46-jarige kroonprinses ruilde haar beige stiletto's die ze droeg bij ontvangst op het presidentiële paleis diezelfde dag nog in voor een paar witte sportschoenen. Met de comfortschoenen bewoog ze zich wellicht vlotter bij een wandeling op kiezelpaden tussen Romeinse ruïnes. Het leverde haar op internet alvast de titel van "coole prinses" op of de vergelijking "kijk, royals zijn ook maar mensen".

Reporters
The Mega Agency

Niet alle sneakers vallen in de smaak

Waar het voor de ene vrouw nog cool is om witte sportschoenen te dragen, is het de andere blijkbaar niet echt gegund. Het was de Britse actrice en scenariste Emma Thompson die bij sommigen de wenkbrauwen deed fronsen. Thompson werd op Buckingham Palace ontvangen voor haar benoeming tot Dame Commander of the British Empire. Ze kreeg de onderscheiding voor haar rijkgevulde carrière. Thompson is onder meer bekend van "Nanny McPhee" (waarin ze de lelijke kinderjuf vertolkt), "Love actually" en de met Oscars bekroonde "Howards end".

Ik mag je zeker geen kus geven?

Thompson daagde op in een pak van ontwerpster Stella McCartney én witte sportschoenen, een diervriendelijk veganistisch paar trouwens. Reden genoeg voor Britse kranten en etiquette-kenners om zich af te vragen of dit wel gepast was. En of Thompson met gelijkaardig schoeisel zou opdagen mocht het de Queen geweest zijn en niet prins William die haar het lintje opspelde. De actrice liet het niet aan haar hart komen en genoot van haar qualitytime met de prins. "Ik hou van hem. Ik ken hem al van kleins af en we hebben zachtjes zitten grinniken met elkaar. Ik heb hem gevraagd of ik hem mocht kussen, maar dat hoort niet. Hij antwoordde: "Nee, niet doen"", vertelde Thompson achteraf.

De actrice stuurt regelmatig brieven naar de broers William en Harry, en hun vader prins Charles. Een correspondentie die al teruggaat tot de jaren 90 toen de prinsjes haar zelf vroegen iets leuks te schrijven om hun vader op te beuren. Charles zat toen verwikkeld in een scheiding met prinses Diana.

(lees verder onder de foto)

Emma Thompson met haar man Greg Wise op Buckingham Palace.

Thompson omschrijft zichzelf als activist met een uitgesproken politieke mening. Ze maakte op het paleis een statement door op haar jasje een pin met "equal pay" te hangen, waarmee ze vrouwen steunt die voor hetzelfde werk minder betaald worden als mannelijke collega's. Als Dame hoopt Thompson vooral het fenomeen "holiday hunger" (letterlijk vertaald "vakantiehonger") onder de aandacht te kunnen brengen. Kinderen eten in het Vereningd Koninkrijk onder de middag op school, arme kinderen missen die maaltijd tijdens de vakantieperiodes. In totaal zou holiday hunger drie miljoen Britse kinderen treffen.

Koning Filip zet prins Laurent aan het werk

Prins Laurent zal opnieuw in de schijnwerpers lopen. Niet alleen mag hij voor het eerst vandaag opnieuw zijn broer, koning Filip, vertegenwoordigen. Hij woont volgende week ook het Te Deum voor Koningsdag (15 november) bij.

De laatste keer dat Laurent Filip officieel vertegenwoordigde was op 9 mei 2016, dat was toen voor de herdenking van de bevrijding van de concentratiekampen en het einde van W.O.II in Luik. Deze keer woont Laurent op Wapenstilstand de viering bij van honderd jaar bevrijding van de stad Bergen (Henegouwen) door Canadese troepen. Filip herdenkt zelf Wapenstilstand in Brussel.

De opdracht voor Laurent is van symbolische waarde te noemen, een vorm van herstel in vertrouwen van de koning in zijn onvoorspelbare broer. Laurent lag vorig jaar onder vuur door een controversieel bezoek aan de Chinese ambassade (waardoor zijn dotatie eenmalig werd ingeperkt), eind 2016 maakte hij zich voor de camera van RTL-tv dan weer boos en haalde uit naar zijn familie en sommige politici, "die hem met rust moeten laten".

Laurent woonde vorige maand nog de inhuldiging bij van Centre de Hemptinne, een dienst voor volwassenen met een mentale beperking.

Op Koningsdag zal Laurent opnieuw in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal zitten naast echtgenote prinses Claire, prinses Astrid, prins Lorenz en koning Albert. Enkel koningin Paola ontbreekt. Zij werd in september getroffen door een lichte beroerte. Vorig jaar stuurde Laurent zijn kat naar het Te Deum, het jaar voordien was hij er wél. Toen viel zijn koele, afstandelijke reactie tegenover zijn moeder erg op.

Rouwkledij van Victoria verraadt kleine gestalte

In het Museum van Londen opent de tentoonstelling "Disease X", een overzicht van de epidemieën die de Britse hoofdstad de afgelopen decennia hebben geteisterd. De Spaanse griep maakte zo tussen de 50 en 100 miljoen dodelijke slachtoffers wereldwijd. Wie er ook niet aan ontsnapte, was prins Albert "Eddy" Victor, de tweede in lijn voor de troon (cf. prins William) en kleinzoon van koningin Victoria. Hij overleed op 28-jarige leeftijd, net voor zijn huwelijk met Mary van Teck.

Prins Eddy's dood wijzigde de koninklijke geschiedenis

"Zijn dood wijzigde de koninklijke geschiedenis en toont aan dat zelfs de bevoorrechten konden bezwijken aan de ziekte", legt curator Vyki Sparkes aan The Guardian uit. "Het wijzigde ook het idee dat er was rond epidemieën. Griep werd destijd niet als serieus aanzien." Door de dood van Albert Victor kwam zijn jongere broer op de troon terecht, koning George V (de grootvader van de huidige Queen) die later nog met de verloofde van zijn broer trouwde.

Queen Victoria droeg voor haar kleinzoon een rouwjurk die ze onmiddellijk op maat bestelde na zijn dood. De delicate jurk uit 1892, gemaakt van een lichte, gaasachtige zijden stof, wordt voor het eerst aan het grote publiek tentoongesteld op "Disease X". Bezoekers zullen verrast opkijken van het formaat van Victoria's kledij: op haar 72e mat ze nog slechts 1,50m.

Harald en Haakon trekken legeruniform aan

De Noorse koning Harald en zijn zoon Haakon hebben hun legerplunje uit de kast gehaald om de NAVO-oefening Trident Juncture bij te wonen, de grootste oefening van de NAVO sinds de jaren 80 en het einde van de Koude Oorlog. Gedurende bijna twee weken hebben 51.000 soldaten uit 31 landen zich in Noorwegen voorbereid op een verdediging na een eventuele aanval op een van de NAVO-lidstaten. Bij de grootschalige oefeningen werden 250 vliegtuigen, 65 schepen -waaronder de Belgische Louise-Marie en de Belgische Godetia- en 10.000 landvoertuigen ingezet. 

De eerste Trident Juncture werd gehouden in 2014 naar aanleiding van  de NAVO-top in Wales. De gezamenlijke operaties waarop toen getraind werd, waren met 700 manschappen nog eerder kleinschalig te noemen. Voor de editie van 2018 bood Noorwegen zich kandidaat als gastland. Haakon sprak niet alleen met militairen, hij nam ook deel aan nachtelijke manoeuvres en sliep in een tent. Zowel de koning als kroonprins hebben de titel van generaal bij de Noorse land- en luchtmacht, en die van admiraal bij de marine.

Meest gelezen