Studie Universiteit Gent: Kleuters in Vlaanderen bewegen te weinig

Kleuters in Vlaanderen bewegen te weinig, dat blijkt uit een studie van de Universiteit Gent. Kleuters zouden best drie uur per dag bewegen, blijkt uit richtlijnen. Maar slechts één op de tien Vlaamse kleuters beweegt haalt die richtlijn. In het weekend beweegt amper 4,3 procent van de kleuters voldoende.

In Canada werden richtlijnen uitgewerkt voor kleuters. Over hoeveel uur per dag ze best bewegen, maar ook over hoeveel slaap een kleuter nodig heeft en hoe lang een kind maximum naar een scherm mag kijken. Zo kan een kleuter best drie uur per dag bewegen, 10 tot 13 uur per dag slapen en maximum een uur per dag naar een scherm kijken (bijvoorbeeld naar televisie kijken of computerspelletjes spelen). Deze richtlijnen zijn overgenomen in het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Als we in Vlaanderen gaan kijken of kleuters aan die richtlijnen voldoen, zien de onderzoekers van de Universiteit Gent goede resultaten als het gaat over slapen en schermtijd. De gemiddelde Vlaamse kleuter slaapt elf uur per nacht, dat is voldoende. Kleuters in Vlaanderen kijken gemiddeld een uur en twintig minuten per dag naar een scherm. Dat is lichtjes boven de richtlijn.

Maar als het op bewegen aankomt doen de Vlaamse kleuters het veel minder goed. Maar 10,1 procent van de kleuters beweegt minstens drie uur per dag. In het weekend is het zelfs maar 4,3 procent van de kleuters die voldoende beweegt.

Voor het onderzoek werden meer dan vijfhonderd kleuters in Vlaanderen onderzocht.

video: bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"   (lees verder onder de video)

Video player inladen...

"Pas kleine dingen in de klas aan"

"Kleuters voeren heel wat taken zittend uit", zegt onderzoekster Marieke De Craemer. "Maar ze kunnen perfect ook rechtopstaand knutselen, bijvoorbeeld. Dat zou al een heel groot verschil maken."

"Als kinderen weinig bewegen wanneer ze jong zijn, is de kans heel groot dat ze ook weinig gaan bewegen wanneer ze volwassen zijn. Het is dus belangrijk dat kinderen voldoende bewegen."

Video player inladen...

Meest gelezen