"Summer of 69" van Bryan Adams beste nummer van de jaren 80 volgens luisteraars Radio 2

Weinig verschuivingen helemaal bovenaan de "Top 80 van de jaren 80". De hele week zond Radio 2 klassiekers uit dat decennium uit. Massaal veel luisteraars stuwden Bryan Adams net als vorig jaar naar de top. Daarachter zijn er wat kleine wijzigingen. 

Op 2 staat Queen met "I want to break free" en op 3 Prince met "Purple rain". Die stijgen een paar plaatsen ten nadele van "The winner takes it all" van Abba en "Thriller" van Michael Jackson. Met ook nog "Billie Jean" staat Jackson wel 2 keer in de top 10. 

Nog in de top 10: Tina Turner met "The best", Toto's "Africa", "The river" van Bruce Springsteen, en "A forest" van The Cure, dat daarmee het hoogst gekwoteerde nummer is van de punk en new wave-periode uit het begin van de jaren 80. Op 11 staat U2 met "With or without you". De lijst oogt trouwens vrij klassiek. Ook New Beat en Dance staan er maar een paar keer in.    

Internationaal en een beetje meertalig

Dire Straits haalt de meeste noteringen, 4 met name. Abba staat 3 keer in de "Top 80", even vaak als Bruce Springsteen, Queen, Simple Minds en Will Tura. Na  Will Tura zijn Willy Sommers en Bart Kaëll met 2 noteringen de populairste Vlamingen.

Eerste Engelstalige Belgische nummer is 14: "The way to your heart" van Soulsister. Het meest geliefde Franstalige nummer bij Radio 2 is "Les Lacs du Connemara" van Michel Sardou op 34. En de Duitse Nena staat 53 met "99 Luftballons".  

Waar gaat het eigenlijk over?

"Summer of 69" dateert uit 1984. In de jaren 90 scoorde de nu 59-jarige Brits-Canadese zanger met balads als "Everything I do", "Please forgive me" en "If you ever really love a woman". "Summer of 69" is een van zijn hardste en stoutste nummers. Naar verluidt verwijst "69" helemaal niet naar het jaar...