The Scabs in 1988: Berre Bergen; Guy Swinnen; Willy Willy ; Franky Saenen

The Scabs krijgen Lifetime Achievement Award op de MIA's: "Na 40 jaar niet slecht voor deze punkers" 

De band van Guy Swinnen en co bestaat veertig jaar en krijgt in februari de MIA-carrièreprijs. Volgend voorjaar trekken The Scabs weer het land rond voor nieuwe concerten.

The Scabs krijgen op donderdag 7 februari een "Lifetime Achievement Award" op de twaalfde editie van de MIA's, ofwel de Music Industry Awards. The Scabs krijgen de super-MIA voor hun indrukwekkende muzikale carrière.

De groep The Scabs, met als huidige kernleden Guy Swinnen (gitaar, zang), Frankie Saenen (drums, zang) en Willy Willy (gitaar, zang), wordt dit jaar 40 jaar oud.

Guy Swinnen reageert blij: "Het is fantastisch deze Lifetime Achievement te mogen ontvangen op de MIA’s. Na 40 jaar zijn deze punkers er toch eindelijk in geslaagd om een prijs te ontvangen, niet slecht voor enkele autodidacten uit Diest."

Beluister de reactie van Guy Swinnen in "De ochtend" op Radio 1:

Stakingsbrekers

De naam "The Scabs" haalde Guy Swinnen in 1978 uit het nieuws over de mijnstakingen in Groot-Brittannië. "Scabs" waren stakingsbrekers. Swinnen en co waren grote fans van de Londense punkband "The Clash".

In 1983 komt de eerste plaat van The Scabs uit: "Here's to you gang" met de hit "Matchbox car". Dat jaar staat de groep ook op Torhout/Werchter.

Later komt gitarist Willy Willy erbij en vervellen The Scabs van punk tot rock. Het album "Royalty in exile" uit 1990 is een groot succes, met de hit "Hard Times" en hetzelfde geldt voor de opvolger "Juming the tracks" met de hits "Don't you know" en "Robbin' the liquor store".  Bekijk hier onder "Hard Times" op Music For Life 2014:

In 1996 houden The Scabs ermee op, tot in 2007: dan treedt de groep opnieuw op, en uit die concerten volgen nieuwe projecten als een plaat en een theatertoer.  Volgend voorjaar geeft de groep opnieuw 35 concerten, overal te lande. Zonder de legendarische bassist Fons Sijmons. Hij overleed in 2013. 

De MIA's worden uitgereikt op 7 februari in Paleis 12 op de Heizel.

BELGA/LEFOUR

Meest gelezen