NICOLAS MAETERLINCK

Jean-Pierre Van Rossem veroordeeld tot 2 jaar cel voor resem financiële misdrijven

Ex-beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem (73) is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. Van Rossen geeft via Facebook aan dat hij zich zal verzetten tegen het vonnis. Hij kondigt aan dat hij opnieuw een gooi wil doen naar een zitje in het parlement: "Dat zal allicht nuttiger zijn dan straks twee jaar bak te doen, iets waar niemand iets aan heeft."

Het Brusselse parket vervolgde voormalig parlementslid Jean-Pierre Van Rossem omdat hij jarenlang een verborgen luxeleven leidde en toegang had tot geld op Zwitserse bankrekeningen. "Noch de inkomsten, noch de levensstijl kunnen fiscaal verklaard worden", had de openbaar aanklager gevorderd op het proces. "Van Rossem en zijn partner geven zo goed als geen inkomen aan. Hij heeft een bescheiden pensioen als ex-volksvertegenwoordiger en moet de fiscus nog 20 miljoen euro."

Naast zijn celstraf van 2 jaar sprak de rechter ook een geldboete uit van 12.000 euro. Daarenboven werd een som van 390.000 euro verbeurdverklaard. Zijn vriendin stond ook terecht en werd veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel en een boete. Tegen haar werd een verbeurdverklaring van 273.000 euro uitgesproken.

Terug in de politiek

Op Facebook schrijft Van Rossem dat hij zich met "alle macht" zal verzetten tegen wat hij "een ongeluksvonnis" noemt. Hij wil nu opnieuw een gooi doen naar het zitje in het parlement, bij de federale verkiezingen in mei. "Dat zal allicht nuttiger zijn dan straks twee jaar bak te doen, iets waar niemand iets aan heeft."

"Ik zal dit doen door samen op te komen met de Lijst Naudts van de Hammense spoedarts Stijn Naudts", schrijft Van Rossem.  Een verrassende keuze, want bij de federale verkiezingen geldt een kiesdrempel van 5 procent. Lijst Naudts behaalde bij de lokale verkiezingen in Hamme geen enkele zetel. 

Jean-Pierre Van Rossem is lang geen onbekende voor het gerecht. Met het Moneytron-systeem haalde Van Rossem in de jaren ’80 miljarden op bij rijke beleggers, die hij riante winsten voorhield. Het geld werd echter versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandde in het criminele circuit. Van Rossem kreeg vijf jaar cel voor die feiten, maar het geld is nooit teruggevonden.

Meest gelezen