Varken Gust nieuwe inwoner van woonzorgcentrum in Sint-Amandsberg

In woonzorgcentrum Heiveld in Sint-Amandsberg bij Gent hebben ze een opmerkelijke nieuwe inwoner: Gust het varken. Het diertje moet de bewoners laten bewegen en geeft ook, zoals een echt huisdier, affectie. De meeste bewoners zijn erg enthousiast en op sommige kamers is Gust zelfs een graag geziene gast.

Woonzorgcentrum Heiveld wil een échte zorgboerderij uitbouwen om bewoners zo op een nieuwe manier thuis te laten voelen en te ontspannen. De eerste bewoner van de zorgboerderij is Gust, een varkentje van 20 kg. Het diertje is door een personeelslid eerst in huis genomen, getraind en zindelijk gemaakt. Als dat eenmaal gebeurd was, kon Gust naar zijn nieuwe stek in Sint-Amandsberg verhuizen. Daar heeft hij een eigen stal en weide maar hij mag ook af en toe het woonzorgcentrum in.

Aaien, borstelen en spelen

Bewoners mogen hem aaien, borstelen en met hem spelen en wandelen. Zo blijven ze in beweging en natuurlijk zorgt zo'n varkentje ook voor heel wat leven in de boerderij. "Niet alleen voor onze eigen bewoners is het goed. Het zorgt er ook voor dat er meer mensen van buitenaf ons woonzorgcentrum binnenlopen en ook dat vinden we erg positief. Eén collega heeft nu nog een varkentje in huis, Fons, dat binnenkort ook naar de zorgboerderij komt. Zo krijgt Gust extra gezelschap", vertelt Elien Beernaert van het centrum. 

Meest gelezen