Videospeler inladen...

Vereniging Azo! helpt vluchtelingen aan een eigen zaak

De vereniging Azo! levert een traject-op-maat om vluchtelingen te helpen om hun eigen zaak op te starten. Dat is geen overbodige luxe, want in de cijfers hinkt ons land achterop.

België scoort niet goed qua tewerkstelling van burgers die van buiten de EU komen. Steunpunt Werk becijferde dat slechts 41,6% van de burgers met een achtergrond van buiten de EU aan het werk zijn, in de andere Europese landen is dat 57,4%. De overheid wil daar iets aan doen. Twee jaar geleden werd Azo! opgericht, met Vlaams en Europees geld, 1 miljoen euro. De missie: erkende vluchtelingen hun eigen onderneming laten opstarten.

Heel veel mensen, kameraden zeggen: dat is gevaarlijk, hoe ga je dat risico nemen en een zaak starten in een plaats als Lanaken? Maar ik zeg: dat is het leven, alles is gevaarlijk. Gewoon doen.

Dat zegt Choli Amin. Twee jaar geleden kwam hij aan in België, uit Irak. Hij had gestudeerd voor kapper, en hier wou hij zijn eigen zaak opstarten. Een barbier in retrostijl. Tijdens zijn inburgeringscursus werd hij doorverwezen naar Fatma Cosar. Zij zou hem maandenlang begeleiden. Naar een taalcursus, naar een kapperscursus. Want hij kon wel knippen, maar zijn stijl moest aan de onze aangepast worden.

Hij moest een businessplan opstellen, financiering vinden en een plaats om zijn zaak te vestigen. Het werd Lanaken, en Fatma hielp: "In de landen van herkomst is er een andere manier van zakendoen. Er is ook geen administratie, geen btw, dat is allemaal nieuw. Daar hebben ze hun netwerk van familie en vrienden als klanten, hier moeten ze de klanten gaan zoeken."

20 zaken opgestart, nog 270 vluchtelingen in traject

De meeste vluchtelingen willen een kapperszaak beginnen of iets in de horeca of transport, al met al vrij toegankelijk. "Beginnen in een sector met minder vergunningen en dergelijke, is niet direct negatief, want op termijn groeien ze wel dikwijls door naar andere sectoren", zegt Frank Maleszka, van Stebo, die het project coördineert.

Zo is er een professor die een restaurant runt in Brugge. Dat geeft de kans om een netwerk op te bouwen en om ervaring op te doen met de administratie. En dat zet er dan misschien toe aan om iets anders op te starten, waar meer knowhow voor nodig is. De grote vluchtelingenstroom begon 3 jaar geleden. Er gaan maanden overheen tot vluchtelingen officeel erkend worden, pas daarna kan er sprake zijn van een carrière, het vraagt dus tijd.

Azo! heeft tijdens de voorbije twee jaar mee gezorgd voor 20 start-ups, ze hebben net een jaar verlenging gekregen en hopen de andere 270 die nu in begeleiding zijn, zover te krijgen dat ook zij een zaak beginnen.  

Meest gelezen