Video player inladen...

Californië brandt: 9 doden, 35 vermisten. Trump: "Deze ramp komt door wanbeheer van bossen"

Bij de natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië zijn nu al 9 doden geteld. Er zijn ook nog tientallen vermisten. Zeker 150.000 mensen zijn geëvacueerd, 6.700 gebouwen zijn vernield. De Californische overheid heeft het over de meest verwoestende bosbranden in de geschiedenis. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump ligt wanbeheer van de bossen aan de oorzaak van deze ramp. Hij dreigt met het dichtdraaien van de geldkraan. 

Zowel in het noorden als in het zuiden van Californië woeden momenteel 15 verschillende natuur- en bosbranden. "Camp Fire", in het noorden, grijpt stevig om zich heen en bestrijkt een oppervlakte van meer dan 36.000 hectare. Het dorpje Paradise, in Butte County, is zo goed als volledig in de as gelegd.

Het vuur raasde aan meer dan 50 kilometer per uur. Toen de 27.000 inwoners probeerden te vluchten, ontstonden er files. Sommigen reden met hun voertuig door de vlammen, anderen sloegen te voet op de vlucht, met kinderen en huisdieren in hun armen. Mogelijk loopt het dodental nog op, want er zijn nog vermisten.

Ook huizen Amerikaanse sterren in gevarenzone

Honderden kilometers naar het zuiden woedt "Woolsey Fire", over een gebied van meer dan 14.000 hectare. Die brand bedreigt de plaatsen Malibu en Calabasas, waar heel wat Amerikaanse sterren wonen, onder wie Lady Gaga, Cher en regisseur Guillermo del Toro.

Lady Gaga heeft op Twitter haar medeleven geuit aan alle slachtoffers van de bosbranden. De zangeres schrijft verder dat ze zelf niet weet of ook haar eigen huis mee in vlammen zal opgaan. 

Ook zangeres Cher trok naar Twitter om haar bezorgdheid te uiten. “Ik maak me zorgen om mijn huis, maar ik kan niets doen. Huizen van vrienden zijn in vlammen opgegaan. Ik kan de gedachte niet verdragen dat er geen Malibu is. Ik heb sinds 1972 een huis in Malibu”, aldus Cher. 

 Alle huizen in het gebied zijn geëvacueerd. Volgens mediaberichten zou de brand ook de set van tv-serie 'Westworld' hebben vernield.

Trump: "Oorzaak is wanbeheer van de bossen"

De Amerikaans president heeft zijn ongenoegen over de situatie op Twitter geuit. Wanbeheer van de bossen is volgens hem de oorzaak van de ramp en hij dreigt de geldkraan dicht te draaien als er geen onmiddellijke oplossing komt: “Er is geen enkele andere reden voor deze massale, dodelijke en dure bosbranden in Californië, behalve slecht bosbeheer. Miljarden dollars worden elk jaar gegeven, toch zijn er zoveel levens verloren gegaan, allemaal vanwege het grove wanbeheer van de bossen. Oplossing nu, of geen federale betalingen meer!”

"Meest verwoestende bosbranden ooit"

Volgens de Californische overheid gaat het om de meest verwoestende bosbranden in de geschiedenis van de staat. De autoriteiten hebben de grootste moeite om het vuur onder controle te krijgen. De aanhoudende warme temperaturen, de droogte en de aanwakkerende wind vergroten het brandgevaar alleen nog maar.

Malibu, Californië
AFP or licensors

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen