Video player inladen...

Merkel en Macron herdenken samen einde van Eerste Wereldoorlog

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben samen een herdenkingsplaat onthuld op de plaats waar 100 jaar geleden de wapenstilstand werd gesloten. 

Tijdens een sobere ceremonie zonder toespraken onthulden Macron en Merkel de herdenkingsplaat aan de voet van La Dalle Sacrée, het monument met het opschrift "Hier, op 11 november 1918, bezweek de criminele trots van het Duitse rijk, overwonnen door de vrije volkeren die het trachtte te onderwerpen".

De nieuwe, kleinere plaat bevat minder krijgshaftige taal. "Op de honderdste verjaardag van de Wapenstilstand van 11 november 1918 bevestigen Emmanuel Macron, president van Frankrijk, en Angela Merkel, de kanselier van de Federale Republiek van Duitsland, opnieuw de waarde van de Frans-Duitse verzoening ten dienste van Europa en vrede", zo staat er in het Frans en het Duits.

Lees verder onder de foto

Copyright 2018 The associated Press. All rights reserved.

Morgen is het 100 jaar geleden dat de geallieerden en de Duitsers een wapenstilstand ondertekenden. Daarmee kwam een einde aan de Eerste Wereldoorlog die aan meer dan 18 miljoenen mensen het leven kostte. De wapenstilstand werd ondertekend nabij het Franse stadje Compiègne, in een treinwagon van de Belgische maatschappij Wagons-Lits.

De twee leiders legden een lauwerkrans bij het monument en brachten ook een kort bezoek aan de replica van de treinwagon. Het originele treinstel werd in 1945 door de nazi's vernield. Vijf jaar eerder had Hitler bij wijze van wraak de Fransen gedwongen om in diezelfde wagen het capitulatieverdrag te ondertekenen.

Lees verder onder de video:

Video player inladen...

De treinwagon waarin de wapenstilstand werd ondertekend was van de Belgische maatschappij Wagons-Lits.

Bekijk hieronder een reportage daarover:

Video player inladen...

Meest gelezen