Herbeleef de liveblog - Ozark Henry, Last Post en vallende klaproos­blaadjes sluiten herdenkings­weekend in Ieper af

Exact honderd jaar geleden kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog met de Wapenstilstand. Die dag werd vandaag op verschillende plaatsen in de wereld uitgebreid herdacht. Op Eén en vrtnws.be kon u kijken naar de marathonuitzending "Nooit meer ten oorlog". In deze liveblog verzamelden we de opvallendste momenten uit de herdenkingen van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Last Post weerklinkt onder de Menenpoort

Om 20.10 uur weerklonk - net als elke avond - de Last Post onder de Menenpoort in Ieper. 

Videospeler inladen...

Ozark Henry brengt "We can be heroes" onder de Menenpoort

Onder de Menenpoort in Ieper brengt Ozark Henry het nummer "We can be heroes" van David Bowie. Hij wordt begeleid door de muziekkapel van de marine. 

Videospeler inladen...

Nieuw-Zeeland, Australië, Groot-Brittannië, Italië en India: overal wordt de Wereldoorlog herdacht

Zowat overal zijn er vandaag herdenkingen voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, honderd jaar geleden. Een overzicht. 

Videospeler inladen...

Luka Bloom: "Ik hoop dat we hieruit leren zodat de geschiedenis zich nooit meer herhaalt"

De Ierse singer-songwriter Luka Bloom vond het heel emotioneel om aanwezig te zijn bij het herdenkingsweekend in Ieper. "Het is zo mooi om deze soldaten, die hun leven gegeven hebben, te herinneren. Ik hoop dat we hieruit leren zodat de geschiedenis zich nooit meer herhaalt."

Videospeler inladen...

Wim Opbrouck sluit marathonuitzending af met eigen versie van "Watch the stars"

Wim Opbrouck sluit de marathonuitzending "Nooit meer ten oorlog" af met een speciale versie van "Watch the stars". 

Videospeler inladen...

Regeringen en vertegenwoordigers leggen bloemen neer aan Menenpoort in Ieper

Verschillende politici leggen in naam van de regeringen bloemen neer aan de Menenpoort in Ieper. De kransen worden overhandigd door kinderen uit Ieper. Onder anderen eerste minister Charles Michel (MR), Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), Iepers burgemeester Jan Durnez en de vertegenwoordigers van verschillende landen leggen bloemen neer. 

Minuut stilte terwijl klaproosblaadjes naar beneden vallen

Terwijl er klaproosblaadjes naar beneden dwarrelen, wordt er een minuut stilte gehouden in Ieper. 

Videospeler inladen...

Koning en koningin aangekomen bij Menenpoort voor Last Post

Koning Filip en Koning Mathilde zijn aangekomen aan de Menenpoort in Ieper. Daar zullen ze de Last Post bijwonen. Het koningspaar was vanochtend bij de herdenking aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel. Er wordt een korte versie van het Belgische volkslied gespeeld. 

Herdenkingsweekend wordt om 20 uur afgesloten met Last Post

In Ieper wordt om 20 uur het grote herdenkingweekend rond honderd jaar Wapenstilstand afgesloten met de traditionele Last Post, een sereen trompetsignaal dat elke dag om 20 uur wordt gespeeld onder de Menenpoort als eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. U kunt de Last Post live volgen op Eén en op onze website. 

Meest gelezen