Videospeler inladen...

Michelle Obama praat voor het eerst over miskraam en ivf: "Ik voelde me verloren en alleen"

In een interview op de Amerikaanse televisie praat de voormalige first lady Michelle Obama (54) voor het eerst over de problemen die zij en haar man Barack Obama hebben gehad om een gezin te stichten. Ze had een miskraam, voor ze hun dochters Malia en Sasha kregen: "Ik voelde me verloren en alleen." Ze moesten ook een beroep doen op medische hulp om zwanger te worden. Met haar uitspraken wil ze mee het taboe en het stigma helpen te doorbreken.       

Volgende week verschijnt "Becoming", de autobiografie van Michelle Obama. Naar aanleiding daarvan sprak ze met Robin Roberts, anker van de populaire talkshow "Good morning America" op nieuwszender ABC. Het gesprek wordt morgen uitgezonden, maar enkele fragmenten zijn nu al vrijgegeven. Michelle Obama praat daarin openhartig over de weg naar het moederschap. Voor het eerst vertelt ze dat het niet zo eenvoudig was om kinderen te krijgen. Zij en haar man Barack Obama bleken uiteindelijk een beroep te moeten doen op medische hulp.

"De biologische klok bestaat echt. Ik werd me daar pas echt bewust van toen ik 34, 35 jaar was, toen we ivf (in-vitrovertilisatie) moesten doen", vertelt Obama. Ze werd zwanger, maar kreeg na enkele weken een miskraam. "Ik voelde me eenzaam en alleen. Ik voelde me alsof ik gefaald had. Omdat ik niet wist hoe dikwijls miskramen voorkomen. Omdat we er niet over praten."

"We leven in onze eigen pijn, denkende dat we gebroken zijn. Dat is een van de redenen waarom ik denk dat het belangrijk is om met jonge moeders te praten over het feit dat miskramen kunnen gebeuren", gaat de voormalige first lady voort.

Obama wil met haar verhaal andere vrouwen en moeders helpen, en het taboe en het stigma te doorbreken. "Het ergste wat vrouwen elkaar aan kunnen doen is om niet te waarheid over onze lichamen te vertellen en niet te vertellen wat werkt en niet werkt."

Uiteindelijk kregen Michelle en Barack Obama dankzij ivf in 1998 dochter Malia en in 2001 dochter Sasha.

Relatietherapie

In het interview, net als in haar autobiografie, praat Michelle ook over haar huwelijk met Barack Obama. Niet alleen over de mooie, maar ook de minder mooie momenten. Hun hectische levens beïnvloedden ook hun relatie. Het koppel volgde een tijd relatietherapie.

"Voor ons was dat de manier waarop we geleerd hebben om meningsverschillen uit te praten. Ik ken te veel jonge koppels die worstelen en denken dat er iets mis is met hen. En ik wil dat ze weten dat Michelle en Barack Obama, die een fenomenaal huwelijk hebben en van elkaar houden, ook werken aan hun huwelijk. En we zoeken hulp als we daar nood aan hebben."

Ze raakt in haar boek ook politieke thema's aan. Zo vertelt ze hoe kwetsend het was toen meerdere politici, onder wie Donald Trump, in 2011 openlijk in vraag stelde of Barack Obama wel een Amerikaans staatsburger was. De voortdurende, foute insinuaties dat Obama in het geheim moslim was, hakten er stevig in. "Het was gevaarlijk. Wat als iemand een wapen oppakte en naar Washington kwam? Donald Trump bracht mijn familie in gevaar, en dat zal ik hem nooit vergeven."

“Becoming Michelle: A First Lady’s Journey with Robin Roberts,” wordt uitgezonden op ABC op zondag 11 november 21 uur plaatselijke tijd (3 uur maandagnacht bij ons).

Facebook/MichelleObama

Meest gelezen