De Wever: "Cordon absoluut doorbroken", Rutten: "Extreemrechts en -links zijn spiegelbeelden"

"Extreemrechts en extreemlinks zijn spiegelbeelden. Hun principes halen de liberale democratie onderuit. Daarom werken we er nooit mee samen." Zo reageert Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten nadat bekendraakte dat PVDA in Zelzate mee gaat besturen. N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de coalitie "een slechte zaak". "De hypocrisie mag stoppen. Dit is absoluut het doorbreken van het cordon sanitaire", zegt hij aan VTM Nieuws.

Voor Rutten zijn extreemrechts en extreemlinks spiegelbeelden. "Symbolen van onvrijheid en onderdrukking", twittert ze. "Ook al begrijp je hun analyse of vind je hen sympathiek. Hun principes halen de liberale democratie onderuit. Daarom werken we er nooit mee samen."

"Onzin", zo repliceert PVDA-voorzitter Peter Mertens via Twitter op Rutten. "Overal in Europa is het net het blinde liberale besparingsbeleid dat leidt tot opkomst van extreemrechts en rechts-nationalisme. Dat is het echte gevaar voor democratie en mensenrechten, en voor Europa zelf. Of wat denkt u dat het gevolg van het beleid van Macron zal zijn?"

Het is de eerste keer dat de PVDA in de meerderheid komt in een Belgische gemeente. Burgemeester Frank Bruggeman, wiens VLD-SD na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober weliswaar de grootste partij bleef in Zelzate, heeft ontgoocheld gereageerd op het bestuursakkoord dat PVDA en SP.A hebben gesloten. Hij ziet gelijkenissen met het doorbreken van het cordon sanitaire tegen het extreemrechtse Vlaams Belang.

De Wever: "Hypocrisie mag stoppen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever benadrukt aan VTM Nieuws dat hij de coalitie met PVDA geen goede zaak vindt. "Het is jammer dat de linkerzijde in ons land geen democratische hygiëne kent. Waar communisten besturen, is er armoede en meestal dictatuur. Dat doe je gewoon niet", zegt hij. "De linkerzijde hamert altijd op het cordon sanitaire. Niet met extreemrechts en radicaal rechts, maar extreemlinks en radicaal links zijn even erg en wat mij betreft nog veel erger. Die hypocrisie mag stoppen. Dit is absoluut het doorbreken van het cordon sanitaire."

Het is jammer dat de linkerzijde in ons land geen democratische hygiëne kent

Bart De Wever, Voorzitter N-VA

Ook De Wever krijgt via Twitter antwoord van PVDA-voorzitter Mertens. "Volgens De Wever is het cordon er tegen extremisme en radicalisme. Als dat waar zou zijn zou het moeten worden toegepast tegen zijn eigen Alt-right-minister Francken en de Schild&Vriend-vrienden in zijn partij", twittert hij. "Het cordon is er tegen het racisme. En hij wéét dat."

Meest gelezen