Jonas Hamers / ImageGlobe

Test-Aankoop: "Elke bank moet minstens 1 gratis zichtrekening aanbieden"

Elke bank zou minstens één gratis zichtrekening moeten aanbieden. Dat zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop naar aanleiding van het nieuws dat de bank ING binnenkort extra kosten gaat aanrekenen voor haar gratis Lion-zichtrekening.

Eerder raakte bekend dat ING-klanten met de gratis Lion-zichtrekening vanaf volgend jaar extra kosten moeten betalen als ze cash geld willen afhalen aan een automaat die niet van ING is of als ze die rekening met meerdere mensen beheren. In het eerste geval gaat het om een halve euro per afhaling, in het tweede geval om 10 euro per jaar.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop reageert verontwaardigd. "Deze geniepige tarifering stelt de vele consumenten voor een voldongen feit en is dan ook ontoelaatbaar."

Los van de nichespelers blijven er eigenlijk nog maar drie gratis zichtrekeningen over bij de grotere banken

Simon November, woordvoerder bij Test-Aankoop

Volgens Test-Aankoop is het aanbod aan zichtrekeningen dat echt gratis is intussen bijzonder mager geworden. "Los van de nichespelers blijven er eigenlijk nog maar drie over bij de grotere banken: Keytrade KeyPack, DB E-Account en Argenta Girorekening", legt woordvoerder Simon November uit. 

Overdraagbare rekeningnummers

De consumentenorganisatie vindt dat elke bank minstens één gratis zichtrekening in haar aanbod zou moeten hebben, zeker voor de klanten die alles zelf willen doen. "Doen de banken dit niet dan zullen nieuwe marktspelers het wel in hun plaats doen."

Klanten die echt een gratis zichtrekening willen, moeten overstappen naar de banken die die wel nog aanbieden, zo raadt Test-Aankoop aan. Om dat makkelijker te maken, vraagt de organisatie al jaren om bankrekeningnummers overdraagbaar te maken van de ene bank naar de andere, net zoals dat vandaag al kan met telefoonnummers. 

Meest gelezen