Video player inladen...

Na Twitteraanval van gisteravond ontmoet Trump Macron in Parijs

"De VS wil een "sterk Europa" en wil haar bondgenoot helpen, maar Europa moet eerlijk zijn als het gaat om het delen van de defensiekosten”, dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd tijdens zijn bezoek in Frankrijk. Trump is vanochtend op het Elysée in Parijs aangekomen voor een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron. Trump bezoekt Parijs voor de herdenking van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Er staan ook bilaterale gesprekken met Macron op de agenda. 

"We willen een "sterk Europa", dat is erg belangrijk voor ons. We moeten bekijken hoe we het op de beste en meest efficiënte manier kunnen aanpakken. Het is iets wat we allebei willen," zei Trump tegen de pers nadat hij werd begroet door Macron.

Beide mannen lieten zich gewillig fotograferen met de duimen omhoog maar enkele uren eerder, toen Trump net geland was in Parijs, haalde hij op Twitter uit naar Macron. Diens voorstel om een eigen Europees leger op te richten, noemde Trump op Twitter "zeer beledigend". Hij riep de Europeanen op om liever hun bijdrage voor de NAVO te betalen. Die instelling wordt nu vooral door de VS gesubsidieerd, aldus de Amerikaanse president.

AFP or licensors

We willen Europa helpen, maar het moet eerlijk zijn. Nu liggen de kosten grotendeels op de VS

Donald Trump

"We willen Europa helpen, maar het moet eerlijk blijven. Nu liggen de kosten grotendeels op de VS”, zei Trump verder. De plooien leken ondertussen gladgestreken tussen beide heren.

Macron zei dat hij de mening van Trump deelt en dat Europa een groter deel van de NAVO-kost op zich moet nemen. "Ik geloof dat mijn voorstellen voor Europese Defensie daar volledig mee overeenstemmen", zei Macron in het Engels. De twee leiders bespraken ook kwesties zoals Iran, de conflicten in Syrië en Jemen, klimaatverandering en handel tijdens een vergadering van ongeveer een uur, zei Macron nog.

Ik geloof dat mijn voorstellen voor Europese Defensie daar volledig mee overeenstemmen

Emmanuel Macron

Trump heeft zijn dreiging wat afgezwakt in verband met de tarieven voor auto’s die in de Europese Unie gemaakt worden. Beide presidenten hebben eveneens gepraat over het afvoeren van importkosten van aluminium en staal uit de EU. Trump merkte nog op dat de onderhandelingen vooruitgang hebben geboekt. “We zullen zien of we ze over de schreef kunnen krijgen”,  besloot Trump.

We zullen zien of we ze over de schreef kunnen krijgen

Donald Trump

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen