Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Turkije laat geluidsopnames moord Khashoggi beluisteren door Saudi-Arabië en het Westen

Turkije heeft geluidsopnames van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi gedeeld met Saudi-Arabië, de VS en enkele Europese landen, dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd  zo verklaarde Erdogan tijdens een op televisie uitgezonden persconferentie. 

Naast Saudi-Arabië hebben Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS de opnames beluisterd, zei de Turkse president.  De entourage van Erdogan verduidelijkte later dat de betrokken partners de opnames konden beluisteren, maar dat er geen schriftelijke documenten zijn gedeeld. "Ze hebben de gesprekken die hier plaatsvonden beluisterd, ze zijn op de hoogte", klonk het.

Officiële bevestiging geluidsopnames

Met deze mededeling bevestigt Erdogan voor het eerst officieel het bestaan van de geluidsopnames. Eerder hadden anonieme bronnen binnen de Turkse overheid gezegd dat er op geluidsopnames waren waarop te horen was dat Khashoggi meteen na zijn aankomst op het Saudische consulaat in Istanbul werd aangevallen en gemarteld, vooraleer hij werd vermoord. 

Maar vorige week liet Turkije in een officiële verklaring weten dat de journalist meteen na zijn aankomst op het consulaat zou gewurgd zijn. Daarna zou zijn lichaam in stukken zijn gesneden en vernietigd. Ook volgens Turkije was dit allemaal zorgvuldig gepland.  

De Turkse president heeft bovendien nogmaals zijn vermoeden herhaald dat Saudi-Arabië weet wie Khashoggi heeft vermoord. 

Geen consensus over moord

De journalist Jamal Khashoggi werd op 2 oktober vermoord op het Saudische consulaat in Istanbul. De man was een criticus van het Saudische regime. Maar er is nog steeds geen consensus over hoe de man om het leven is gebracht.

Ook Saudi-Arabië voert een onderzoek uit naar de moord op de journalist. Het koninkrijk geeft toe dat Khashoggi werd vermoord, maar ontkent alle betrokkenheid van de koninklijke familie. In eerste instantie had het regime zelfs beweerd dat de journalist het consulaat levend had verlaten. Khashoggi was naar het consulaat in Turkije gereisd om papieren voor zijn huwelijk in orde te brengen. 

Archieffoto Turkse president Erdogan
AFP or licensors

Meest gelezen