Weyts: "Truckers die inhalen bij regenweer zullen geflitst worden"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil vanaf volgend jaar op de snelwegen speciale camera's plaatsen om vrachtwagenchauffeurs te beboeten die inhalen bij regenweer. Uit een recent onderzoek van Touring blijkt dat één op de drie vrachtwagenchauffeurs het inhaalverbod bij regenweer negeert. Ongeveer negentig procent van de overtreders rijdt met een buitenlandse nummerplaat. "De Belgen kennen de regels blijkbaar, maar bij de buitenlandse chauffeurs is er nog werk aan de winkel", bevestigt Danny Smagghe van Touring.

Ons land is het enige land in Europa dat een inhaalverbod voor vrachtwagens bij regenweer heeft ingevoerd, het bestaat sinds 2007. "Dat betekent dus dat vrachtwagens bij neerslag op het rechterrijvak moeten blijven", legt Danny Smagghe van de mobiliteitsorganisatie Touring uit.

"Net omdat ons land het enige land is in Europa met zo'n verbod, zijn buitenlandse chauffeurs misschien niet altijd goed op de hoogte", zegt Smagghe. "Anderzijds is het mogelijk dat ze het risico nemen omdat ze denken dat ze niet beboet zullen worden omdat ze met een buitenlandse nummerplaat rijden, en daarom denken dat ze minder makkelijk traceerbaar zijn."

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is het belangrijk om chauffeurs beter te informeren. "Maar dat is niet genoeg, je moet ook kunnen controleren en handhaven", zegt Weyts. "Daarom gaan we nu speciale camera's introduceren die werken met pluviometers, die de hoeveelheid regen meten." 

"Die camera's kunnen we volgend jaar al installeren", zegt de minister. Het enige dat er nog nodig is, is een definitie van regenweer, maar daarvoor heeft Weyts het federale niveau nodig. "Hoeveel moet het regenen vooraleer we kunnen spreken van regenweer, dat moet minister Bellot  (MR) wettelijk vastleggen."

Meest gelezen