Video player inladen...

Elf doden door hevige regenval in Jordanië

Bij noodweer in Jordanië zijn nu al elf mensen om het leven gekomen. Stortregens veroorzaakten zogenoemde "flash floods", waarbij het water heel snel gaat stijgen. In de stad Petra moesten duizenden mensen geëvacueerd worden om aan het water te ontsnappen. Verschillende mensen zijn nog vermist.

De regio Dabaa, ten zuiden van de hoofdstad Amman, werd vrijdag getroffen door plotse, hevige stortregens. Die veroorzaakten overstroingen en aardverschuivingen. De autoweg in de woestijn moesten in beide richtingen worden afgesloten.

In de wereldberoemde stad Petra, die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, moesten de hulpdiensten meer dan 3.000 inwoners en toeristen evacueren. Ook in andere delen van het land moesten mensen hun huizen verlaten, zeker wie in de buurt van waterlopen, tunnels en bruggen wonen. Er zijn helikopters ingezet.

Volgens een nieuwe balans van de overheid zaterdagmorgen zijn nu al elf mensen om het leven gekomen en verschillende mensen gewond geraakt. Wagens werden meegesleurd door het water, er zijn ook nog vermisten. De Jordaanse autoriteiten hebben in Petra 3.762 toeristen geëvacueerd, zo maakten ze bekend. Op televisiebeelden is te zien dat het water in sommige zones drie tot vier meter hoog staat.

De overheid heeft besloten dat universiteiten en scholen gesloten blijven. Moskeeën hebben hun deuren geopend om burgers uit gebieden die zijn getroffen door overstromingen te helpen.

Eind oktober kwamen in het westen van Jordanië al eens 21 mensen om het leven door hevige regen. Het ging vooral om jonge tieners die op schooluitstap waren naar de Dode Zee.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen