Archieffoto Congo ebola
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

“Dodelijkste ebola-uitbraak in de geschiedenis van Congo”

In Congo is de huidige uitbraak van ebola de ergste ooit in de geschiedenis van het land, dat heeft het ministerie van Volksgezondheid gezegd. Er zouden 319 bevestigde en waarschijnlijke besmettingen zijn. Sinds de uitbraak van de ziekte op 1 augustus in oosten van het land zijn er al 201 doden geteld, zei het ministerie nog

Onder de dodelijke slachtoffers telt men 163 bevestigde gevallen van ebola en 35 vermoedelijke. Bijna honderd Congolezen hebben de ziekte overleefd.

Geen enkele andere epidemie in de wereld is zo complex als degene die we momenteel meemaken

Dr. Oly Ilunga Kalenga

De strijd tegen de epidemie wordt bemoeilijkt door het aanhoudende geweld in de regio. “Geen enkele andere epidemie in de wereld is zo complex als degene die we momenteel meemaken," zei de minister van Volksgezondheid dr. Oly Ilunga Kalenga.

"Sinds de aankomst van de responsteams in de regio werden ze geconfronteerd met bedreigingen, fysieke aanvallen, herhaalde vernietiging van hun uitrusting en ontvoering. Twee van onze collega's van de Rapid Response Medical Unit zijn zelfs bij een aanslag om het leven gekomen", aldus de minister. 

Archieffoto Congo ebola
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

27.000 Congolezen gevaccineerd

“Gewapende rebellen die strijden om de controle te krijgen over het mineraalrijke oosten van Congo hebben verschillende aanvallen gepleegd in de provincies Ituri en Noord-Kivu, waardoor de actie van de gezondheidsfunctionarissen wordt bemoeilijkt", zei de minister. "Bovendien ondervinden de functionarissen ook nog eens weerstand van de lokale gemeenschap."

Deze epidemie blijft gevaarlijk en onvoorspelbaar, maar we moeten ons niet laten afschrikken

Dr. Oly Ilunga Kalenga

Maar volgens de minister zijn de gezondheidswerkers erin geslaagd om 27.000 mensen te vaccineren.  “Deze epidemie blijft gevaarlijk en onvoorspelbaar, maar we moeten ons niet laten afschrikken.” zei hij nog.

Tiende ebola-epidemie in Congo

Het is de tiende epidemie in Congo sinds de ontdekking van het virus halverwege de jaren ’70. De huidige uitbraak is een van de meest ernstige in Afrika. De dodelijkste uitbraak in het continent was die tussen 2013 en 2016, toen in landen als Liberia, Guinee en Sierra Leone meer dan 11.000 mensen het leven lieten.

Archieffoto Congo ebola
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen