Video player inladen...

De Wever: "Standpunt over Ninove verandert niet"

Het feit dat SP.A en PVDA in Zelzate een bestuursakkoord hebben afgesloten, verandert het standpunt van de N-VA over de coalitievorming in Ninove niet. Dat zegt voorzitter Bart De Wever.

De Wever heeft, zoals de voorzitters van Open VLD en CD&V, veel kritiek op de SP.A die in Zelzate in zee gaat met de extreemlinkse PVDA. Hij heeft het over een gebrek aan democratische hygiëne. "Ik heb het cordon sanitaire altijd begrepen als een verbod om met extremisten te besturen, maar blijkbaar geldt dat alleen aan rechtse kant. Op links mag blijkbaar alles, dat vind ik zeer teleurstellend", zegt De Wever.

Het cordon werd begin de jaren 90 ingesteld na de doorbraak bij de verkiezingen van het Vlaams Blok.

De Wever merkt op dat de N-VA het cordon sanitaire nooit ondertekend heeft. "Theoretisch kan voor ons elk bestuur worden gesloten als het democratisch verkozen is. Het enige wat wij vragen van onze partners is dat zij een minimum aan democratisch fatsoen vertonen. "

Ninove

In Ninove heeft de lijst Forza Ninove van Guy D'haeseleer, die lid is van Vlaams Belang, bij de verkiezingen in oktober 40 procent van de stemmen gehaald. Even was er sprake van een coalitie met de plaatstelijke N-VA, maar na samenspraak met het nationaal bestuur is besloten om geen samenwerking aan te gaan.

"Ons standpunt over Ninove verandert niet. We gaan dat samen met onze lokale afdeling bekijken, het is een moeilijke situatie. Iemand die 40 procent haalt, heeft alle recht om burgemeester te worden, maar het is dan aan hem om partners te vinden en te overtuigen dat hij een fatsoenlijk man is", besluit De Wever.

Video: bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Video player inladen...

Meest gelezen