Video player inladen...

Coalitie met PVDA in Zelzate: "Je reinste hypocrisie", zegt Diependaele, Mertens ziet "twee slechte verliezers"

De nieuwe coalitie van SP.A en PVDA in Zelzate blijft ophef veroorzaken. Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele verwijt de SP.A hypocrisie omdat ze de democratische fatsoensregels niet naleeft als het gaat over uiterst links. Vlaams SP.A-fractieleider Joris Vandenbroecke zegt dan weer dat de SP.A van de N-VA "geen lessen in democratie te leren heeft". En PVDA-voorzitter Peter Mertens ziet in de reacties van N-VA en Open VLD vooral "twee slechte verliezers die niet weten van welk hout pijlen maken."

Gisteren werd de nieuwe coalitie in Zelzate voorgesteld, SP.A en PVDA gaan er samen in zee. Het is een primeur dat de uiterst linkse PVDA mee een gemeente gaat besturen. Huidig burgemeester Frank Bruggeman (Open VLD) is verontwaardigd: "Ik denk dat het cordon sanitaire hier doorbroken wordt."

Ook bij Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en N-VA-voorzitter Bart De Wever is er sprake van het doorbreken van het cordon. "Extreemrechts en extreemlinks zijn spiegelbeelden, ze halen de liberale democratie onderuit, daarom werken we er nooit mee samen", tweette Rutten. "De hypocrisie mag stoppen, dit is absoluut het doorbreken van het cordon sanitaire", zei De Wever aan VTM.

Matthias Diependaele: "Links houdt zich niet aan democratische fatsoensregels"

Ook vandaag veroorzaakt het akkoord ophef. De SP.A kant zich tegen samenwerking met Vlaams Belang, voor uiterst links wordt dat niet gerespecteerd. "Je reinste hypocrisie", zegt Matthias Diependaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement, aan VRT NWS.

"Links vraagt altijd om de democratische fatsoensregels aan de dag te leggen, maar ze vinden het niet nodig om zichzelf daaraan te houden. De PVDA is een partij die er maar niet in slaagt om afstand te nemen van Noord-Korea en Venezuela, ze blijft communistische waarden en partijen in de wereld verdedigen."

In ons land bestaat alleen een cordon sanitaire rond Vlaams Blok, nu het Vlaams Belang, niet rond PVDA. "Voor ons gaat het cordon om het naleven van democratische principes, dat gaat verder dan racisme. Ik stel vast dat de linkerzijde dat niet doet."

Peter Mertens: "Slechte verliezers die niet weten van welk hout pijlen maken"

PVDA-voorzitter Peter Mertens doet de uitspraken over het cordon af als complete onzin. "Er bestaat geen cordon sanitaire rond uiterst links. Die afspraak uit 1992 geldt voor racistische partijen. Ik zie vooral twee slechte verliezers in Zelzate, Open VLD en N-VA, die niet weten van welk hout pijlen maken en een cordon verzinnen", zegt hij aan VRT NWS.

"De democratische spelregels naleven doen wij altijd", zegt Mertens. Als je kijkt naar Europa, is het net het harde, liberale besparingsbeleid in verschillende landen dat mensen naar rechts nationalisme en extreemrechts drijft. Wie de deur dichthoudt voor authentiek links, vergroot de problemen net in plaats van ze te verkleinen."

Joris Vandenbroucke": "Van N-VA geen lessen in democratie te leren"

Ook Joris Vandenbroucke, fractieleider van SP.A in het Vlaams Parlement, neemt de kritiek op de Zelzaatse coalitie niet. "Wij hebben van de N-VA geen lessen in democratie te leren. Als ik zie dat er ex-Vlaams Blok-mandatarissen op N-VA-lijsten staan, als ik zie hoe N-VA-ministers en -staatssecretarissen tekeergaan tegen rechters, wetenschappers, het middenveld."

"Het bestuursakkoord in Zelzate gaat énkel over de toekomst van Zelzate. Er wordt bespaard in het bestuur en het geld dat daardoor vrijkomt gaat naar armoedebestrijding, naar lastenverlagingen voor kmo's, naar investeringen in mensen. Ik zie niet wat daar extreem aan is."

Meest gelezen